Gustav Klimt 23 éve ellopott festményét találták meg az észak-olaszországi Piancenzában. Az Egy hölgy arcképe című festményre december 10-én bukkantak kertészek a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán. A kert növényeit metsző kertészek sűrű növényzettel beborított, fémajtóval védett üreget találtak, ott volt elrejtve egy fekete műanyag zsákban a festmény, amely sértetlennek tűnt.

A portré eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt. A megtalált festmény hátoldalán ott voltak még azok a pecsétek, amelyek azt jelezték, hogy a képet kölcsönadták a galériának. A tolvajok azért hagyhatták az üregben a festményt, hogy később, amikor a rablás híre feledésbe merül, érte menjenek.

A művészettörténészek szerint a festmény igen jó állapotban van. Amikor röntgennel is megvizsgálták a képet, láthatták azt a korábbi portrét is, amelyre Klimt a nő arcképét festette.

Arról, hogy kik lophatták el a képet, a rendőrség nem tudott semmi mondani. A festményen talált szerves anyagok vizsgálata alapján akarnak valamilyen nyomra bukkanni.