A filmszemlét tizenötödik alkalommal szervezik. Az előző évfolyamokra a tavaszi időszakban került sor, az ideit azonban a koronavírus-járvány miatt őszre halaszották el, és online formában tartják ezt meg. A rendezvényen hétfőtől kezdve egy héten át Lengyelország egész területéről megtekinthetők lesznek az utóbbi egy-két év díjazott magyar játék- és rövidfilmjei a stúdiómozikat tömörítő legnagyobb lengyel online filmes platformon.

A rendezvénysorozat megnyitóját élőben tartották meg szombat este Kocsis Ágnes filmrendező részvételével. Az Éden című alkotás vetítését követő, telt házas közönségtalálkozón a rendezőnő elmondta: filmjének különös aktualitást kölcsönöz a pandémia, hiszen egy kicsit mindnyájan átéltük, átéljük azt az elszigeteltséget és magányt, amelyben a film főszereplője a mindennapjait éli.

A rendező immár harmadszorra járt Lengyelországban a Krakkói Magyar Centrum vendégeként, a korábbi években a Friss levegő és Pál Adrienn című játékfilmjeit vetítették.

A filmszemlén hat nagyjáték- és kilenc rövidfilmet mutatnak be. A játékfilm szekciójában a lengyel közönség megtekintheti például Nagy Zoltán Szép csendben, Bergendy Péter Trezor, valamint Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotását. Bemutatják Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című fekete komédiáját is.

Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs

Az alapítványként működő, idén a 20. születésnapját ünneplő Krakkói Magyar Centrum szervezésében zajló filmszemle fővédnöke a varsói magyar nagykövetség és a krakkói magyar főkonzulátus, fő támogatója a Nemzeti Filmintézet, lengyel részről pedig a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet.

Kiemelt kép: Kocsis Ágnes: Éden