open-book-1428428_1280

Szilágyi István: Katlanváros

Magyar Művészeti Akadémia

 

A Kossuth-díjas Szilágyi István két könyvének, a Kő hull apadó kútba és a Hollóidő című regényeknek megjelenése annak idején irodalomtörténeti jelentőségű esemény volt, mind Magyarországon, mind Erdélyben megalapozták az író hírnevét. A korábban hosszú ideig az Utunk, majd a Helikon szerkesztőségében dolgozó Szilágyi most megjelent kötete az író 1968 és 1988 között írt, nagyrészt az Utunkban publikált tárcáit gyűjti egybe. Természetesen ezekből sem hiányozhat a jól ismert ?Szilágyi íz”, minden mondata masszív építmény, és ebben a tomboló hőségben jó benne egy kicsit hűsölni, elgondolkodni.

 
Szilagyi_Katlanvaros_B1
Sárközi Mátyás: Margit

Kortárs Kiadó

 

A szinte minden évben új kötettel jelentkező, régóta Londonban élő Sárközi Mátyás idén szintén meglepetéssel készült. Regénye az izgalmas, hol kedvező, hol meg kedvezőtlen fordulatokban gazdag életű, Molnár Ferenc feleségeként ismert, szépírást, festészetet, újságírást kipróbáló Vészi Margit életét rekonstruálja. Amolyan ízig-vérig huszadik századi történet az övé: a századfordulón még Párizsban találjuk, Ady Endre, Puccini udvarol neki, majd a későbbiekben számára is kijut az emigráns sors az összes nyűgével együtt. Végül egy spanyol kisváros hotelszobájában önkezével vet véget az életének, de nem a figyelmet érdemlő legendájának, amit most a forrásait elsőkézből szerző Sárközi Mátyás bocsát közre élvezetes és szerethető stílusban.

sarkozi_matyas_margit-1024x576

Ferdinandy György: Különös boldogság

Magyar Napló Kiadó

 

Ferdinandy György bámulatos mesélőkedve újra tetten érhető legújabb, az identitáskeresést is megcélzó kötetében. Az ötvenhatos forradalom után Franciaországba, később Puerto Ricoba áttelepült, kalandos életű író háborús tapasztalatairól, szüleiről mesél, de ugyanúgy helyet kap ezekben az írásokban az egykori Fradi-meccs, mint az ötvenes évek házibulija. Történelmi utazáson veszünk részt, és mint általában az megszokott, a nagybetűs történelem alján ott mocorog a sok-sok sajátos és egyedi mikrotörténet, amely sokszor méretei ellenére is nagyobb, mint maga a történet.

 
1671882_3

Fodor Ákos: Zene-idő

Fekete Sas Kiadó

 

A négy éve elhunyt, minden versével valóságos katedrálist emelő Fodor Ákos költő posztumusz kötete igazi csemege: a nagylélegzetű versekkel lépést nehezen tartó olvasók és a feliratérvényű, az élet mélységeibe röpke perc alatt leásni képes verseket kedvelő olvasók egyaránt megtalálják a jól összeállított kötetben az épp aktuálisat. Fodor Ákos legtöbb írása, mint egy biztosítókötél, jó, ha kéznél van.

5331509_5


Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt

Magvető Kiadó

 

Nagyon finom hangolású verseskötetekből idén sincs hiány: rögtön itt van Nádasdy Ádám költő, műfordító alig néhány oldalt számláló, rendkívül elegáns könyve. Sokan irigyelhetik Nádasdytól, milyen könnyedén és szelíden ragadja meg az anyanyelv tartogatta lehetőségeket, s képes a leghétköznapibb és legszürkébb szobakonyha-helyzetből is váratlan művészetet teremteni. Erre mondják, nagyon helyesen, hogy nagy költészet. A Nádasdyé többszörösen az, és aki nem hinné, járjon utána, a könyv beszerezhető a Könyvhéten.

5221826_5

 

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!

Athenaeum Kiadó

 

Aki a nagy forróságban valami könnyed olvasmány után vágyakozik, nem nyúl mellé, ha Hartay Csaba író, költő legújabb könyvét választja. A humort és a tájainkon ritkán értett iróniát magától értetődő természetességgel kezelő szerző az élet mélységeibe ránt, hogy gazdagon megrakott kincsekkel hozzon fel onnan, nevezetesen begyűjtse a közhelyeinket, megbocsátható félreértéseinket, gőgjeinket és botlásainkat, mindezt anélkül, hogy gúny tárgyává tenne minket, a Kárpát-medence csetlő-botló gyermekeit.

1671869_3

 

Ayhan Gökhan