A német egység berlini emlékművének megtervezésére kiírt pályázaton befutott terveket sorra érték a különböző kritikák, és nincs ez másképp az eredményhirdetés után sem.

 

A győztes pályamű ugyanis egy 55 méter hosszú és 330 tonnás tál formájú alkotás, amelyet a Milla & Partner cég és Sasha Waltz berlini sztárkoreográfus tervezett; az emlékmű különlegessége az, hogyha megfelelő számú ember áll rajta, és együtt mozdul el egy adott irányba, akkor az emlékmű is megmozdul. Ezzel a békésen lezajlott német egyesülésre utalnak, bemutatva az egységes fellépés erejét. A mű aszfalt talapzatán az 1989-es tüntetések jelszavait fogják elhelyezni.

A tervvel kapcsolatos kritikák felróják a tervezőknek az esetleges balesetveszélyt okozó problémákat. Uwe Hameyer építész, a Berlini Építészek és Mérnökök Egyesületének vezetője a Reuters számára adott interjújában a biztonsági előírások szigorítását sürgette, mert véleménye szerint túl sok ember egyidejű felengedése pánikhangulathoz, ezáltal balesetekhez vezethet. A látogatók védelme érdekében a tervezők kerítést terveztek az emlékmű széleire, valamint őröket alkalmaznának, de a Frankfurter Allgemaine Zeitung szerint ezek az intézkedések a keletnémet pártállami múltat idézhetik.

Sokan az alkotást inkább egy felnőtteknek szánt játéknak tekintik, mintsem komoly, hatásos emlékűnek. Hameyer vitatja az emlékmű szükségességét is, hiszen a Brandenburgi Kapu szerinte már eleve emléket állít az újraegyesítésnek.