fbpx

Kultúra a fotelből − Áfra János ajánlja

„Ez az időszak valóban egy nagy lehetőség. Ideje önvizsgálatot tartani, befelé figyelni, és lehetőség szerint új belátásokkal gazdagítani azt, amik vagyunk." Áfra János írót kérdeztük, hogy éli meg a mindennapokat a kényszerpihenő alatt.

Áfra Jánossal alig egy hónapja beszélgettünk új kötete kapcsán, ám akkor még nem is sejtettük, milyen fordulatot vesz az élet pár héten belül. A járványügyi korlátozások hatására minden a feje tetejére állt, a költő arról mesélt, ő hogyan értékeli a jelenlegi helyzetet.

Hogyan éled meg a jelenlegi helyzetet?

Napról napra újabb hírek igazolják, hogy ez egy beláthatatlan következményekkel járó állapot, és az igazán rémisztő az, hogy valószínűleg nem lélegezhetünk fel véglegesen, amikor sikerült túljutnia az emberiségnek a koronavírus-helyzet legveszélyesebb fázisán. Hogyha kicsit is felelősek a vezető politikusok, be kell látniuk, hogy ezek után újra kell tervezni bizonyos dolgokat, nem élhetünk úgy tovább, mintha mi sem történt volna. Ha az emberiség nem tesz radikális lépéseket a fenntarthatóság irányába, akár a gazdasági növekedés prioritását is beáldozva, bármikor jöhet egy újabb járvány, és jönni is fog, a természet úgyis újra meg újra rákényszerít majd bennünket az elcsendesedésre. Egyébként ilyen szempontból ez az időszak valóban egy nagy lehetőség, ideje önvizsgálatot tartani, befelé figyelni, és lehetőség szerint új belátásokkal gazdagítani azt, amik vagyunk.

Mi volt a legutóbbi kulturális élményed, amire szívesen emlékszel vissza?

John Malkovich néhány hónapja lenyűgözött Az új pápa című sorozatban nyújtott alakításával, így nagyon megörültem a hírnek, hogy Debrecenbe látogat – a Kölcsey Központban lépett fel március 10-én. Egy meglehetősen eklektikus hangverseny és valamiféle felolvasóest határán mozgott az előadás. Világhírű zeneszerzők darabjai szólaltak meg kiváló kortárs művészek tolmácsolásában, miközben – sokszor szinte megsemmisítő erejű – kritikusi szólamokat hallhattunk Malkovich-tól, ironikus, szarkasztikus stílusban.

Kérlek, ajánlj három olyan művet, amit most olvasol/nézel!

Most fejeztem be Karl Ove Knausgård Harcom című regénysorozatának első darabját, a Halált, melegen ajánlom mindazoknak, akik nem jönnek zavarba a – formailag átgondolt, nyelvileg rétegzett, de mégiscsak – leplezetlen önfeltárulkozástól, és kíváncsiak arra, milyen alapvető dilemmákkal néz szembe egy kortárs nyugati író, milyen nehézségeket jelent számára a hagyományos társadalmi szerepeknek, a környezeti elvárásoknak való megfelelési kényszer. Mindeközben rendkívül hétköznapi helyzetekkel, általános érvényű problémákkal szembesít ez a remek norvég regény.

Az Évek alatt című sorozat a közeli jövőbe vezeti a nézőket, egy család történetein keresztül mutatja meg, mi vár az emberiségre a fake news által vezérelt post truth valóságban, a transzhumanizmus bűvöletében. Az álhírek terjedésének logikája iránt érdeklődőknek Az igazság nyomában című friss dokumentumfilmet is ajánlom, amely részben a 2016-os elnökválasztást befolyásoló dezinformációs kampányról szól, részben az összeesküvéselméletek terjedésének logikáját teszi érzékletessé néhány konkrét példán keresztül. Ezt a dokut tényleg minden magyar állampolgárnak látnia kéne.

Kiemelt fotó: Béres Zsuzsa

Az interjúsorozat többi része itt olvasható.

A rovat további cikkei