fbpx

Magyar győzelem és értékes helyezések a II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyen

Kilenc ország 38 tehetséges versenyzője vett részt a II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyen Budapesten. A rangos nemzetközi eseményen számos díjat osztottak ki. A 12–15 évesek között Berec Laura nyerte az első díjat.

A Fesztivál Akadémia Budapest keretében Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész és Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, érdemes művész kezdeményezésére idén második alkalommal rendezték meg a 22 év alatti fiataloknak szóló, Hubay Jenő nagyhatású hegedűművész-pedagógusról elnevezett rangos nemzetközi versenyét, amelyre a szomszédos országokból, valamint a Visegrádi Négyek országaiból lehet jelentkezni.

„Versenypártiak vagyunk, mert hisszük, hogy a gyerekek a legjobban egymást tudják inspirálni, és hogy a tanároknak is inspirációt jelent a felkészítési időszak. A későbbi pálya szempontjából meghatározó lehet, hogy a tehetséges gyermek minél fiatalabb korban tudja magát már másokhoz is mérni. Mindig odafigyelünk arra, hogy a versenyeken rangos professzorok szerepeljenek a zsűriben, akik később a továbbtanulásban is a fiatalok segítségére lehetnek” – vallja Kokas Katalin és Kelemen Barnabás.

A zsűriben a versenyt érintő valamennyi országból helyet kapott egy rangos hegedűművész vagy hegedűtanár. A zsűri elnöke Maxim Rysanov világhírű brácsaművész és karmester, magyar tagja pedig Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritája, Kossuth-díjas hegedűművész volt. A zsűri további tagjai Bartłomiej Tełewiak, Jozef Kopelman, Maria Spengler-Markovic, Ziga Brank,, Goran Koncar,  prof. MgA. František Novotný, Vlad Raceu és Anke Schittenhelm voltak.

Idén 38 tehetséges versenyző mérte össze tudását az eseménynek otthont adó Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében négy korcsoportban, több nyilvános fordulóban.

A kezdők korcsoportjában dicsérő oklevelek találtak gazdára, ezen versenyzők egyéni mesterkurzust is kapnak: Kiss Virág, Hingl Anna.

Az 1. korcsoportban (12 éves korig) Lin Xi lett az első díjas, Liu Yiru és Nagy Gábor Ferenc megosztott második díjat kapott, míg Rigó Dorina és Jinger Zhang harmadik díjasok lettek.

A 2. korcsoportban (12–15 éves kor között) Berec Laura nyerte az első díjat, Alexandra Djokic és Marianna Pazhik megosztott második díjat kapott, 3. díjat a zsűri nem adott ki.

A 3. korcsoportban (15–18 éves kor között) az első díjat megosztva kapta Hsiao Tao Yuan és Natalia Szymczyk, második díjas lett Bojana Serovic, harmadik díjat a zsűri nem adott ki.

A 4. korcsoportban (18–21 éves kor között) megosztott első díjjal ismerték el Jelena Horvat és Dunja Kalamir versenyzőket, második díjat a zsűri nem adott ki, a harmadik díjat Székely Anna Lilla kapta.

A Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2024. július 4–14. között megrendezésre kerülő V. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amelyre már az egész világból várják a nevezéseket.

A nyitóképen a II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny zsűrije és dijazottai. Fotó: Felvégi Andrea

A rovat további cikkei