Érik a szőlő
Na, de milyen?
A Kárpát-medence szőlői és borai méltán világhíresek. Évszázadokon át az őshonos fajták domináltak: a kadarka volt a legfőbb vörös szőlő, míg a furmint, a hárslevelű és a juhfark a fehér. A kadarka bora különösen elegáns, fűszeres, és alacsony a tanninszintje. 1882-ben megérkezett a gyökértetű, a filoxéra, és elképesztő pusztítást vitt véghez a magyar szőlőkben. Ennek következtében megváltoztak a domináns fajták: a bordeaux-i eredetű kékfrankos lett az elsődleges vörös, és megjelent a könnyebben termeszthető zweigelt. De a magyar borász nem érte be velük, és rájött a megoldásra: az őshonos fajtákat amerikai alanyokra oltotta, amelyek gyökere ellenállt a filoxérának. Így maradtak meg évszázados szőlőfajtáink a mai borászok számára is. Tudtad, hogy Jókai a svábhegyi kertjében ádáz küzdelmet folytatott a filoxérával?
A tizenhét éves Hajdu-Németh Laci Amerikában született bele a magyar népi kultúrába. A hétéves kora óta Magyarországon élő zenész háromszor szerepelt a Fölszállott a pávában, kétszer döntősként. Itt beszélgettünk vele.