A vidéki múzeumok ugyanolyan magas színvonalú és értékes gyűjteményekkel, kiállításokkal bírnak, mint a fővárosi intézményekez az egyik fontos üzenete a szeptember 23-án indult és november 10-ig tartó 14. Múzeumok Őszi Fesztiváljának. Október kilencedikén több vidéki helyszínre látogattunk el, és ezekről személyesen is meggyőződhettünk.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjjal jutalmazott székesfehérvári Szent István Király Múzeumban  az Év kiállítása díjat elnyert Vonalba zárt történetek című, Réber László munkáit bemutató tárlat fogadja a látogatókat. A legendás illusztrátor olyan írónagyságok könyveit tette emlékezetessé alkotásaival, mint például Lázár Ervin. A jól berendezett kiállítótérben levegősen elhelyezett képek közt Réber kevéssé ismert oldala is helyet kapott. Az Élet és Irodalomban megjelent, többféle olvasatot lehetővé tévő rajzok korlenyomatnak is kitűnőek: amikor a diktatúra tiltott mindent, a leleményes alkotók a szimbólumok, utalások nyelvén mondták el azt, amit akartak.

Vonalba zárt történetek
Forrás: Szent István Király Múzeum

A kulturális értékekben bővelkedő Veszprém egyik ékessége az Év tájháza címet elnyert Bakonyi tájház, amely 1942-ben szükségházként működött. Az épület érdekessége, hogy az idelátogatók betekintést nyerhetnek abba, hogyan is működött egy falusi ház annak idején, milyen szokások, milyen hagyományok határozták meg a benne lakók életét. A másfél szobányi térben régi kancsók, fazekak, edények és egy mai napig működőképes kemence található. A tisztaszoba berendezésén jól látszik, hogy a vallásosság átjárta az ott lakók életét. A látogatók a tésztakészítés rejtelmeinek megismerésében is részt vehetnek.

A Bakonyi tájház

Kevesen tudják, de Veszprémben található Magyarország utolsó várbörtöne, ami a 2000-es évek elején szűnt meg. A Laczkó Dezső Múzeum a Pincétől a padlásig tematika alá tartozó Fenn az égben, lenn a mélyben, Veszprémben! címet viselő programjában feltárult a mély. A várbörtönbe sok lépcső vezet, majd a hosszú folyosó két oldalán elhelyezkedő cellák közé jutunk. Itt őrizték régen a betyárokat. A számukra kialakított cellahelyiségeket a látogatók is megtekinthetik, mint ahogy a külön tájékoztató jellegű feliratokkal ellátott, annak idején Mindszenty József bíborost őrző cellát is, vagy dr. Brusznyai Árpád középiskolai tanárét, akit az 1956-os forradalomban vállalt szerepéért végeztek ki. A forradalom alatt diákjait óvta, hogy fegyveres harcba keveredjenek, több ÁVH-s védett meg a lincseléstől, a forradalom leverése utáni koncepciós perben halálra ítélték, majd 1958. január 9-én kivégezték.

A várbörtön egyik cellája
Forrás: Laczkó Dezső Múzeum

A város kiemelt intézményének tekinthető Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a legváltozatosabban mutatja be az itáliai barokk festészet és a régi Magyarország momentumait.  A Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada című kiállítás a korra jellemző stílusok különböző megnyilvánulásait tárja fel ismert és kevéssé ismert alkotókon keresztül, míg a Kiegyezés és koronázás 1867 – Megújított enteriőr című tárlat a tárgyak, ruhák, történelmi hűséggel berendezett szobák az eltűnt időt hozzák testközelbe.

Michelangelo Merisi da Caravaggio: Krisztus megostorozása (részlet)
Forrás: Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

November 10-ig 150 intézmény közel 1500 eseményt kínál

A rendezvény főszervezője képviseletében Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, illetve 2019-ben kialakított koncepciójáról és A világ csodái – Felfedezések kora jelmondat jelentőségéről beszélt. Kitért rá, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat az elkövetkező 4 héten is 150 muzeális intézményben, közel 60 településen, 10 tematika köré csoportosulva nagyjából 1500 eseménnyel várja az érdeklődőket november 10-ig.

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében dr. Fazekas Márta PhD vezető szakértő felhívta a figyelmet a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjaira és egymást erősítő stratégiájára. Az ügynökség hosszabb távú célja egy adott országrész vagy egy város revitalizációja, a nemzeti identitás erősítése, melyhez a művészetek és az építészet összekapcsolása és bemutatása kézzelfogható eszközként nyújtanak segítséget. Egy ilyen nagyszabású kulturális fesztivál alkalmas arra, hogy ezt a célt szolgálja és arra biztasson mindenkit, hogy útra keljen az ország bármely városába, benézzen egy-egy múzeumba, felkutasson valami rejtett kincset, és így számára is bizonyossággá váljon, hogy Magyarország a csodák forrása.

Nyitókép: Vonalba zárt történetek, forrás: Szent István Király Múzeum