„Korábban a komfortzóna elhagyásáról írtam, mára már komfortzóna sincs, amiből kiléphetnénk. Kezdjük megszokni a folyamatos készenléti állapotot. Megtanultuk tervezni a tervezhetetlent” – írja bevezetőjében Kováts Adél, a Radnóti igazgatója a színház weboldalán már elérhető idei kiadványban. A magazin átfogó képet ad a színház 2021–22-es évadáról, a bemutatókról és a repertoáron lévő darabokról.

Interjút olvashatunk Bálint Andrással legújabb önálló estje, a Szerb Antal száz verse kapcsán, illetve Porogi Dorka rendezővel az Antigonéról, isteni és emberi törvényről, az ellenállás lehetőségeiről és formáiról. Kelemen Kristóf rendező és Schnábel Zita látványtervező beszélgetése felidézi az évad első premierje, a Vad nyomozók látványkoncepciójának kialakulását és közös munkájuk kulisszatitkait, Totth Benedek fordító, író és Hárs Anna dramaturg pedig az Egy csepp méz című előadás szövegkönyve apropóján beszélgettek.

Találkozik a zeneszerző és a látványtervező munkája egy produkcióban? – ezt megtudjuk a Don Carlos kapcsán született beszélgetésből a díszletet jegyző Devich Botonddal és az előadás egyik zeneszerzőjével, Dargay Marcell-lel. A májusban bemutatandó 451 Fahrenheit kapcsán Sándor Júlia dramaturg és Nagy Péter István rendező beszélget. Találunk ismertetőt az egyedi produkciókról, a Pilinszky 100. születésnapjára készült előadásról Szilágyi Bálint rendezésében, valamit az Ikrek hava bemutatójáról, amit Szenteczki Zita a felsős évfolyamok és gimnazisták számára rendezett.

Az idei magazinban a kortárs képzőművészet is helyet kapott.

Az évad minden bemutatójához egy-egy ismert, kortárs képzőművész készített plakátot: Hecker Péter, Valló Berta, Szűcs Attila, Tóth Andrej, Milorad Krstic, Vojnich Erzsébet és Horváth Lóczi Judit. A magazin vizuális koncepciója és kivitelezése Tóth Andrej munkáját dicséri, a színészportrék újragondolásán felismerhető, egyedi kézjegye.

A kiadvány beszámol a Radnóti Színház programjairól, a Radnóti Ifjúsági Műhely munkájáról, a kortárs magyar drámaírás pezsdítése, ösztönzése céljából életre hívott írórezidencia-programról és a független társulatoknak is teret adó Tesla Laborról.

A kiadvány kultúrtörténeti ritkaság is egyben. „A társulat tagjai szívüknek kedves költőket kértek fel, hogy írjanak nekik verset, így a magazinban tizenhat első közlésű vers olvasható tizenhat szerzőtől tizenhat színésznek. Meg vagyunk (tizen)hatva” – írta erről Kováts Adél.

A kiadványban olvasható Grecsó Krisztián Csomós Marinak dedikált verse, Nádasdy Ádám költeménye Bálint Andrásnak. Továbbá Erdős Virág Martinovics Dorinának, Spiró György Schneider Zoltánnak, Kemény István Porogi Ádámnak, László Noémi Kováts Adélnak, Bognár Péter Baki Dánielnek, Kali Ágnes Mészáros Blankának, Simon Márton Rusznák Andrásnak, Kemény Zsófi Sodró Elizának, Szabó T. Anna Lovas Rozinak, Závada Péter Pál Andrásnak, Szálinger Balázs Gazsó Györgynek, Tóth Krisztina Martin Mártának, Borda Réka Nagy Márknak, Háy János pedig László Zsoltnak szentelt egy-egy költeményt.

Kép forrása: Radnóti Magazin