fbpx

Megkezdődött Szaúd-Arábia első nagyszabású filmfesztiválja 

A dzsiddai Vörös-tenger Filmfesztivál tíz napja alatt 138 egész estés és rövidfilmet vetítenek. A produkciók 67 országban, több mint 30 nyelven készültek. A programban látható a jordániai The Alleys című alkotás, Bassel Ghandour filmje, de a nemzetközi mezőnyben szerepel még Joe Wright Cyrano című új Edmond Rostand-feldolgozása és Kabir Khan 83 című filmje is, amely India 1983-as krikettvilágbajnoki győzelmét idézi fel. A fesztiválon díjat kap Haifaa al-Manszúr, az első szaúdi rendezőnő, akinek Wadjda című filmje képviselte először az országot 2014-ben az idegen nyelvű filmek Oscar-kategóriájában. A számos fesztiválon sikerrel bemutatott alkotás egy kislány történetét meséli el, aki kerékpárról álmodik egy olyan országban, amely tiltja a koedukációt és korlátozza a nők jogait.

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán a hatalomra kerülése, 2017 óta számos reformot vezetett be az országban. Ezek között volt a mozik újranyitása is. A fesztivál a szaúd-arábiai filmforgatás és filmfogyasztás növekvő piacával is foglalkozik majd. Az ország mozibevételei 2030-ra elérhetik a 950 millió dollárt a PwC multinacionális könyvelőcég szerint. Becsléseik szerint a 40 milliós királyság akár 2600 mozivásznat is befogadhatna.

Ahmed Al-Mulla, aki 2008 óta szervezi a Szaúdi Filmfesztivált az ország keleti részében fekvő Dammamban, felidézte, hogy 2018 előtt a filmgyártás a föld alatt működött. Nem volt lehetőség a forgatásra vagy a finanszírozásra. Minden az egyéni erőfeszítésen múlott.

Az ágazat szakértői szerint a szaúdi filmiparból még mindig hiányzik a szakértelem, valamint a befektetések. Néhány nagy projekt azonban már elindult. Az MBC Stúdió, a szaúdi tulajdonú arab médiaóriás, az MBC Group produkciós ága 2018-ban hatalmas költségvetéssel kezdett dolgozni. Jelenleg éppen a Desert Warrior című akciófilmet forgatják a Vörös-tenger partján.

Kiemelt kép: Wadjda
  

A rovat további cikkei