fbpx

Megnyitja kapuit a kulturális negyed Mohácson 

Kulturális programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral nyitják meg a hétvégén a nagyközönség előtt azt a kulturális, szórakoztató és közösségi központot, amelyet egy több mint egyhektáros, használaton kívüli ipari területen alakítottak ki Mohácson.

A mohácsi Duna-parton létesült Selyemgyár Kulturális Negyed kialakításával egy leromlott, használaton kívüli selyemgyári épületegyüttes és közvetlen környezete újult meg. A Terület- és településfejlesztési operatív program 800 millió forintos támogatásával megvalósult beruházással a helyiek és a turisták számára új közösségi, kulturális és aktív szabadidős, rekreációs szolgáltatásokat nyújtó közösségi tér jön létre.     

A város új turisztikai és kulturális színtere a hagyományos nagyrendezvényeknek, így a busójárásnak, a néptáncfesztiválnak, a Nepomuki-ünnepnek is helyszínéül szolgál majd, ugyanakkor az épület mint ipartörténeti emlék önmagában is vendégcsalogató látványosság.     

A negyedben a volt selyemgyár műemléki épületét eredeti formájában tartották meg és újították fel, az az alkalmi rendezvények házaként működik majd. Az emeleten 400 férőhelyes, kulturális események, konferenciák, esküvők, bálok megtartására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki, míg a földszinten és az emelet további részein kiszolgálóhelyiségek létesültek. A fiatalok számára az eredetileg gubóraktár épületben Innovációs és technológiai központ, valamint gyermekjátszóház jött létre.     

A régi gyárhoz kapcsolódó, elbontott épületek helyén kialakuló szabad területeken zöldfelületek, különböző funkciójú közparkok, egységesen burkolt felületek létesültek utcabútorokkal, köz- és díszvilágítással, köztéri műalkotásokkal, míg a selyemgyár udvarának északi részén zöldfelületekkel tagolt, de szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas szabadidőpark létesült, továbbá a déli udvarrészen a gyerekek számára játszótér és felnőttek számára senior játszótér létesült. A kulturális negyed egy kisebb, az ipartörténeti emlék múltját, működését, a selyemkészítés folyamatát megismertető tárlatot is magában foglal.     

A mohácsi kulturális negyed megnyitását színes, a családoknak szóló koncertekkel, kulturális műsorokkal tarkított programsor, kézművesvásár, esküvő kiállítás kíséri szombaton és vasárnap. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a szabadtéri programok nyilvánosak, mindenki számára látogathatók, míg az épületben a maszkhasználat kötelező, a kiállítóterekbe pedig csak védettségi igazolvány bemutatásával lehet belépni.  

A kiemelt kép forrása a Selyemgyár Kulturális Negyed Facebook-oldala.

A rovat további cikkei