Kína egyik legrégebbi és legjelentősebb független filmfesztiváljának szervezői bejelentették, hogy a mustra megszűnik, mivel nem tudják tovább biztosítani a rendezvény független szellemét.

A Kínai Független Filmfesztivált (CIFF) 2003-ban alapították Nankingban, eddig 14 alkalommal rendezték meg. A fesztivál szervezői a múlt héten jelentették be a megszűnést, azonban részletesen nem indokolták meg a lépést. A Reuters brit hírügynökség viszont emlékeztetett arra, hogy Kínában egyre jelentősebb a média cenzúrája és az illetékesek minden olyan tartalomra lecsapnak, amely szerintük sérti „a szocialista alapértékeket”.

 A CIFF közleményében olvasható, hogy nézetük szerint a jelenlegi helyi szervezeti feltételek szerint lehetetlen egy tisztán független szellemű filmfesztivál hatékony megrendezése.

A CIFF megalapítása óta mintegy ezer filmet és dokumentumfilmet mutatott be a South China Morning Post napilap szerint. Számos, Kínában érzékenynek számító témával foglalkoztak.

Csang Hszien-min, a Pekingi Filmakadémia professzora, a CIFF fő szervezője a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a fesztivál bezárása „normális” lépés volt. Visszatértek a párt szokásos szabályozásához, visszaléptek húsz évet, amikor sem hely, sem lehetőség nem volt a független filmek számára. Hozzátette, hogy ha támogatták volna a fesztivál üzleti érdekeknek való alárendelését, az biztosíthatta volna a létét és túlélését.