Szokolay Sándor Hegedűversenyét és Bartók 1. rapszódiáját játssza Miranda Liu hegedművésznő, aki a Concerto Budapest tagjaként Magyarország legfiatalabb koncertmestere is. Az amerikai születésű művésznő a salzburgi Mozarteumon végzett tanulmányai után egy ösztöndíjjal Budapestre költözött 2013-ban, ahol négy éve, 19 évesen próbajátékon felvételt nyert a Keller András vezette együttesbe. A hegedűművésznő azóta mind a zenekar koncertmestereként, mind szólistaként és kamarazenészként egyaránt aktív, innovatív művészeti projektek ötletgazdája és megvalósítója, így a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, valamint Central European String Quartet Nemzetközi Zeneszerzőverseny alapítója.

A fent említett két mű előadására a Magyar Kincsek sorozatban a Concerto Budapest zenekarával, Rácz Zoltán vezényletével kerül sor.

A mintegy 25 perces Hegedűversenyt is átjárja a szerzőre olyannyira jellemző átszellemült és szenvedélyes hangvétel, amely a derűs, a lírai és a drámai pillanatokat egyaránt jellemzi, az Adagio tétel pedig különösen megragadó a maga elbűvölő színgazdagságával.

„Izgatottan várom a koncertet, mindkét művet öröm játszani, hiszen reflektorfénybe állítja a szólista képességeit.  Én előtte egyáltalán nem ismertem Szokolay hegedűversenyét, és a felfedezés során egyre jobban szerettem bele a darabba.  Tökéletes a párosítás Bartók híres és igen gyakran játszott 1. rapszódiájával, a két darab kiegészíti egymást.  Nekem mindig jó érzés mint szólista is fellépni a saját zenekarommal, hiszen minden zenésztársam jól ismer engem, és ez plusz biztonságot ad.”

Az este további fellépői Váradi Zita szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Jekl László basszus, a Szent Efrém Kórus (művészeti vezetőjük Bubnó Tamás) és Lukáts Andor színművész.

A Magyar Kincsek sorozat további eseményein idén fellép többek között a Muzsikás Együttes és ifjabb Sárközy Lajos zenekara is. A magyar zeneirodalom jószerint kimeríthetetlen gazdagságát, klasszikussá nemesült és kortárs, jól ismert és felfedezésre, vagy épp újrafelfedezésre váró értékeit mutatja fel ez a bérlet.  2018-ban ugyanebben a sorozatban Hubay Jenő III. hegedűversenyét játszotta Miranda Liu a zenekarral Keller András vezényletével.

A koncertről itt található további információ.

Nyitókép: Miranda Liu, fotó: Suha Péter