A Nemzeti Filharmonikusok Beethoven C-dúr hármasversenyével kezdik az idei évet. Ezt követi Mahler I. „A titán” szimfóniája, a hangverseny karmestere: Hamar Zsolt.

Beethoven 1803-ban keletkezett Hármasversenye olyan versenymű, amelyben több szólista áll párbeszédben egymással és a zenekarral. A csellista, Mischa Maisky legendás művész, akinek már sokszor tapsolhatott Budapest közönsége, és lányát, Lily Maiskyt is hallhattuk korábban kamaraesten játszani. A hegedűs öcs, Sascha Maisky játékával teljessé vált családi trió azonban ebben a derűs – Rondo alla polacca zárótételében – alkotásban mutatkozik be a magyar közönségnek.

Mischa Maisky és családja videóüzenetben köszöntötte a magyar rajongókat.

„Hatalmas öröm, hogy újra Budapestre jöhetek!”

A műsor második részében Hamar Zsolt olyan művet vezényel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén, amely többszörösen is különleges. Egyrészt azért, mert ez Mahler legelső szimfóniája, másrészt a zeneszerző 1889-ben éppen Budapesten mutatta be.

„A titán” melléknév utal a darab formátumára, heroizmusára, érzelem- és indulatgazdagságára, ám a grandiozitás és a szenvedély mellett már a komponistának ebben az első nagyszabású szimfonikus alkotásában is szerepet kap a népiesség, illetve (a vadász temetését ábrázoló karikatúra hangjaiban) a mahleri irónia.