muzeumok4

A 2019-es év több, az egész világot érintő áttörés évfordulója. Ez a fesztivál idei koncepcióját és jelmondatát is meghatározza: A világ csodái – Felfedezések kora. Ennek tükrében megemlékeznek többek között az 500 éve, 1519. szeptember 20-án Magellán vezetésével indult, Föld körüli expedícióról, melynek tagjai elsőként hajózták körbe a világot, vagy a 250 évvel ezelőtt kezdődött ipari forradalomról, amely átfogó társadalmi, technológiai és gazdasági változásokat hozott a világban.

A rendezvénysorozat gazdag kulturális örökségünk ünnepe, a tudás átadásának jelentős helyei pedig a könyvtárak, múzeumok, archívumok, gyűjtemények.

oszimuzeumok

A programok tíz központi téma köré épülnek, melyek közül nyolc szól a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak, egy pedig a szakmai előadásokat takarja.

A kiemelt Tudományos találkozások a múzeumban témakör a természettudományos, technikai, ipari, gasztronómiai felfedezések és változások hatásait mutatja be interaktív kísérletek segítségével, így segítve a diákoknak a tananyag elsajátítását.

A rendezvény egyik fő célja, hogy erősítse a köznevelési és a muzeális intézmények közötti kommunikációt, ezt szolgálja a pedagógusoknak szóló, A lámpás én vagyok – Tanárok napja és Óvodapedagógusok napja, melynek középpontjában az iskolán kívüli élményalapú oktatásban rejlő lehetőségek és előnyök állnak.

A társas programokon idén a felfedezők kerülnek „rivaldafénybe”, a múltbéli innovációk tudásanyagba való beillesztését interaktív játékokkal, feladatokkal, kísérletekkel igyekeznek segíteni.

muzeumok2

Az iskolai őszi szünet, azaz október 26. és november 3. között a Múzeumi szünetelő várja az érdeklődőket táborokkal, családi programokkal.

Az Utazó múzeum program idén több mint 50 alkalommal érkezik majd múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és demonstrációs tárgyakkal számos – köztük több hátrányos helyzetű – településre.

Idén is csatlakozni lehet a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! kirándulásokhoz, emellett továbbra is várja érdeklődőit a népszerű Pincétől a padlásig program, melyen a színfalak mögé lehet bepillantani.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló fesztivál szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja.

A részletes program a www.oszifesztival.hu weboldalon érhető el.