fbpx

Nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten a sorozatokról 

Budapest Process címmel az európai sorozatok finanszírozásának jövőjéről és aktuális kérdéseiről tartanak kétnapos nemzetközi konferenciát csütörtöktől Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és az Európai Ifjúsági Központban.

A szakmai rendezvény, amelyen magyar filmesek is részt vesznek, esettanulmányai olyan nagy költségvetésű koprodukciós sorozatok lesznek, mint a The Pleasure Principle című lengyel–cseh–ukrán összefogással készült krimisorozat vagy a spanyol–német Ana. Továbbá az All in című thrillert és az Európai Audiovizuális Obszervatórium piacelemzését is megismerhetik a résztvevők.

A mintegy 60 élvonalbeli filmes részvételével tartandó eseményen az európai filmipart meghatározó finanszírozók képviselői, többek közt a francia CNC, a német ZDF és a spanyol RTVE is megosztják tapasztalataikat és terveiket a tévésorozatok finanszírozásáról és forgalmazásáról.

A magyar mozgóképtámogatási rendszer jelentős újdonságaként az NFI tavaly tavasszal hirdette meg a televíziósorozatok támogatási pályázatát. Jelenleg 18 sorozattervet fejlesztenek az alkotók, a Hunyadi- és az Aranybulla-sorozatok gyártása hamarosan el is kezdődik.

– A koprodukcióban való gondolkodás új távlatokat nyit meg a magyar filmipar szereplői számára mind a finanszírozás, mind a forgalmazás terén – mondta el Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Kiemelte: meglepően izgalmas sorozattervek fejlesztése van folyamatban Magyarországon, megvalósításuk sikeréhez lényegi hozzájárulás lehet a külföldi partnerek beszállása. Mint mondta, a hazai filmesek nemzetközi kapcsolatainak bővítése és az ágazat fejlesztése céljával kezdeményezték a konferenciát, mely lényegi segítséget nyújt abban, hogy a sorozatok európai piacán is megjelenhessenek magyar témájú tartalmakkal.

– A nemzetközi összefogás garantálja, hogy sorozataink Európa-szerte több tízmilliós közönséghez eljussanak – összegezte a rendezvény kapcsán a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Bereczki Csaba, az NFI nemzetközi igazgatója, Magyarország képviselője az Eurimages-ban arról beszélt, hogy az utóbbi években a különböző platformokon megjelent új sorozatok radikálisan átalakították a széles közönség szokásait. A főleg amerikai kézben lévő platformok sürgető kihívás elé állították az európai gyártókat, alkotókat és forgalmazókat. Kiemelte, hogy nemzeti szinten szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nagy szolgáltatókkal, ezért összeurópai megoldást kell találni a saját tartalmak finanszírozására és forgalmazására.

– Ez részben jogalkotói és kultúrpolitikai, részben pedig tartalmi-szakmai kérdés – emelte ki, hozzátéve: ennek a folyamatnak az első állomása a Budapest Processnek elnevezett kezdeményezés, amelynek a közeljövőben lesz folytatása más országokban is.

A nemzetközi konferencia az Eurimages, az NFI és a Külgazdasági és Külügyminisztérium közös szervezésében, az Európa Tanács magyar elnökségi programja részeként valósul meg.

A rovat további cikkei