fbpx

Október 23. − Zongorakoncerttel és Liszt-kiállítással ünnepelnek Bukarestben

Zongorakoncerttel és Liszt Ferencnek a mai Románia területén tett koncertkörútjának emléket állító kiállítással ünnepli a Liszt Intézet bukaresti központja az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóját.

Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója elmondta, hogy külön erre az alkalomra készült a kiállítás, amely feleleveníti Liszt Ferenc 1846–47-es koncertkörútját Bánátban, Erdélyben, Havasalföldön és Moldvában. Felidézte, hogy 1938-ban kezdődött az a közel egy évtizedig tartó időszak, amelynek során Liszt Ferenc hangversenyeivel meghódította Európa szinte valamennyi országát. Ő volt, aki létrehozta a szóló zongorakoncert műfaját, és a mai értelemben vett szupersztárként fogadták, bármerre járt. E korszak utolsó éveiben, 1846 őszén és 1847 kezdetén Konstantinápolyba tartva koncertezett a mai Románia területén.

A magyar zongoravirtuóz, zeneszerző és pedagógus születésének 210. évfordulója kapcsán szervezett kiállítás Liszt fogadtatását, az utazás körülményeit, szerepléseinek korabeli sajtóvisszhangját, a helyi értelmiségi elittel való találkozását eleveníti fel.

A kiállítás Fülöp Mária Magdolna grafikai munkájának köszönhetően jött létre. A tárlat képanyagát, szövegeit Bara Hajnal állította össze László Ferenc Klavír és koboz című könyve, illetve Lakatos István Liszt Ferenc című tanulmánya alapján.

A csütörtöki kiállításmegnyitót ifj. Csíky Boldizsár zongoraestje követi, aki Beethoven- és Liszt-műveket játszik.

Nyitókép: Kósa András László. Forrás: a Bukaresti Liszt Intézet Facebook-oldala

A rovat további cikkei