Október 8-án kezdődik és egészen október 24-ig tart az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. Klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, valamint képzőművészeti programok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, hanem számtalan különleges helyszínen az esztergomi bazilikától a Svábhegyi Csillagvizsgálón és a Rákóczi téri Vásárcsarnokon keresztül a Párizsi Nagyáruházig.

A sajtótájékoztató a Svábhegyi Csillagvizsgáló kertjében
Fotó: Kultúra.hu

„Az idén épp 210 éve született Liszt Ferenc az egyetemes zenetörténet egyik legragyogóbb csillaga, olyan kivételes tehetségű és hatású művész, akit több nemzet vall magáénak, ő azonban következetesen magyar alkotóként határozta meg önmagát. Sokan az első komolyzenei rocksztárként tekintenek rá, mások a szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez” – véli Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre hívó Müpa vezérigazgatója.

Káel Csaba a sajtótájékoztatón
Fotó: Kultúra.hu

Kiemeli, hogy a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál főhajtás Liszt zsenialitása előtt, ugyanakkor olyan nagy nemzetközi figyelemre számot tartó összművészeti eseménysorozat, amely évről évre ízelítőt nyújt Liszt páratlan életművéből. Ám nem kizárólag a világhírű komponista műveit tűzi műsorra, hanem a művész szellemiségét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban, inspirációt nyújtva ezzel a kortárs alkotóknak is. A cél, hogy a Liszt-ünnep új produkciók létrejöttének katalizátoraként összekapcsolja a vidéki nagyvárosokat és Budapestet, fesztiválról fesztiválra egyre vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a kulturális utazók szemében, ezzel is hozzájárulva a kulturális turizmus erősödéséhez.

Fotó: Kultúra.hu

„Nagy öröm számomra, hogy Budapest új fesztiválja már nevében is Liszt Ferenc szellemi örököseként határozza meg önmagát, és büszke vagyok arra, hogy zenekarommal, az Orchester Wiener Akademie­vel az első Liszt-ünnep közreműködői között lehetek. Mint Liszt­-kutató és évtizedek óta a zeneszerző műveinek előadója rendkívülinek tartom ezt az örökséget, melynek legfontosabb vonása a szellemi nyitottság” – fogalmaz a világhírű orgonaművész és karmester, Martin Haselböck, aki október 12-én zenekarával és a kiváló baritonnal, Thomas Hampsonnal érkezik a fesztiválra. „Amikor Lisztet nyitottnak nevezem, nemcsak a legkülönfélébb hagyományok iránti fogékonyságára gondolok, hanem arra is, ahogyan kísérletező, innovatív szellemével a jövő felé fordult. Ezért lehetett oly sok későbbi nagy zeneszerző elődje. A harmadik fontos vonása, hogy újra meg újra meglep. Még ma is. Még mindig nagyon sok vele kapcsolatban a felfedeznivaló.”

Fotó: Kultúra.hu

Az eseménysorozat nyitókoncertjén, október 8-án a Magyar koronázási mise csendül fel a Mátyás-templom falai közt, míg az Esztergomi mise az esztergomi bazilikában szólal meg a Magyar Rádió Énekkara és a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában október 22-én.

Kivételes koncertsorozatra készül Klukon Edit és Ránki Dezső. Liszt orgonára komponált műveit fővárosi templomokban hallhatjuk majd többek közt Martin Sturm, Kecskés Mónika és Deák László előadásában, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály a komponista karakteres kamaraműveit szólaltatja meg, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs koncertjén pedig orgonaművek, improvizált tételek, népzene és vallásos népénekek reflektálnak egymásra.

Kecskés Mónika és Deák László orgonaművészek
Forrás: Müpa

Több Liszt-darabot is műsorára tűz majd budapesti fellépésén a Cracow Singers, de Liszt és a jazz műfajának találkozása is kihagyhatatlan estével kecsegtet a Jazzical Triónak köszönhetően. Október 22-én, Liszt születésnapján zárul a Zeneakadémián az a nagyszabású, négynapos zenetudományi és zenetörténeti konferencia, amelyre a nemzetközi Liszt-kutatás kiválóságai érkeznek előadóként.

Október 23-án A szabadság hangja című esten Bartók és Liszt egy-egy műve mellett a Müpa Zeneműpályázatának egyik győztes kompozíciójával, Szentpáli Roland A magyarokhoz című művének ősbemutatójával ünnepelhetünk. Ám nem ez az egyetlen esemény, ahol a zeneszerzői pályázaton díjazott alkotásokkal találkozhatnak a nézők. A Müpa teljes épületét játékba hozó, formabontó esti koncert-kalandtúra keretében a pályázat legkiemelkedőbb elektroakusztikus kompozíciói sorakoznak fel október 14-én, a kis jazzformáció kategóriájának legjobbjait pedig a Budapest Music Centerben hallhatja majd a fesztiválközönség.

Október 17–18-­án a legendás flamencotársulat, a Compañía Antonio Gades ikonikus Carmenje érkezik a Müpa Fesztivál Színházába. A néptánc szerelmeseinek is tartogat meglepetést a Liszt-ünnep: október 24-én Szépséges Mezőség címmel készül bemutatóra a Duna Művészegyüttes.

Igazi különlegességnek ígérkezik Gyöngyösi Levente opera-musicalje, A Mester és Margarita, amely a Magyar Nemzeti Balett táncművészei, a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara és a Magyar Légtornász Egyesület légtornászai közreműködésével valósul meg.

A Mester és Margarita
Fotó: Rákossy Péter

Az operarajongók további ínyencségeknek is örülhetnek: Esterházy Péter és Vajda Gergely Fuharosok című mono-koncert-operája és George Benjamin Into the Little Hill című művének bemutatója október 21-én látható.

A Liszt-ünnep a jazzkülönlegességekre, a világzenei és könnyűzenei újdonságokra nyitott nézőket is megörvendezteti: érkezik a Grammy-díjas brazil legenda, Gilberto Gil, a Keller András vezette Concerto Budapest Roby Lakatos hegedűvirtuózzal és Snétberger Ferenc gitárművésszel karöltve a klasszikus szimfonikus zene és a világzene izgalmas fúzióját teremti meg.

Deva (Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és a Svédországban élő előadóművész-dalszerző, Bozóky Felícia Lili I Am Soyuz projektje mutatkozik be az Akvárium Klubban, de a fesztivál keretében valósul meg az 5. Magyar Klipszemle is.

Fotó: Kultúra.hu

A sokszínűség jegyében a Liszt-ünnep szélesre tárja kapuit a képzőművészet, az irodalom és a film műfaja előtt is. A fesztivál égisze alatt zajlik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, a nemzetközi rangú Art Market Budapest, a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál, a Budapest Showcase Hub vagy épp az idén rendhagyó városi terekben megvalósuló PONT Fesztivál.

Nyitókép: Kultúra.hu