Rogyion Scsedrin 1967-ben prímabalerina felesége kérésére készített egyfelvonásos balettzenét Bizet Carmenjéből. A 13 tételes mű nem pusztán a népszerű opera átszerkesztett és -hangszerelt változata, a szerző a közkedvelt melódiák mellé a balett miatt új dramaturgiát, harmóniákat és ritmikát kölcsönzött a darabnak, amiben az ütőhangszereseknek kiemelkedő szerep jut. A Carmen-szvitben Csige Attila (üstdob), valamint Császár András, László Attila, Tóth János és Vámosi Zoltán (ütősök) lép kiemelt szerepben a közönség elé.

Mladen Tarbuk
Fotó forrása: a művész Facebook-oldala

A szünet után Szergej Rahmanyinov Szimfonikus táncok (1940) című, utolsó befejezett műve lesz hallható. A változatos harmóniavilágú, életigenlő, ugyanakkor a letűnt orosz világot is visszaidéző, és egyházzenei utalásokat is tartalmazó mű három tételében markáns szaxofonszóló (Pálfi Csaba), valamint Sztravinszkij, Prokofjev és Rahmanyinov saját korábbi műveire tett utalások egyaránt helyet kapnak.

Az est karmestere, Mladen Tarbuk a horvát komolyzenei élet meghatározó alakja, aki zeneszerzőként, karmesterként és intézményvezetőként is kiváló nemzetközi pályát tudhat maga mögött.