fbpx

Ősi maja sírkamrára bukkantak Mexikóban a maja vasút építési munkálatai közben

Az ősi maja települések egyik ásatási helyszíne, Palenque közelében, Chiapas államban találták meg a sírkamrát – jelentette be a Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) helyi idő szerint hétfőn.

Egy másik újonnan felfedezett kamrában temetkezési kellékeket, tányérokat és zöld kőből faragott figurákat találtak.

A maja vasútvonalat Délkelet-Mexikó idegenforgalmának fellendítésére építik, várhatóan 2024-re lesz kész. A nagyrészt a Yucatán-félszigeten haladó, 1500 kilométer hosszú vasútvonalat a tehervonatok mellett mintegy hárommillió turista fogja használni évente. Környezetvédők és a helyi őslakosokat képviselő csoportok több alkalommal is panaszt emeltek a vasút építése ellen, 2020-ban egy időre fel is függesztették a munkálatokat az őslakosok egyik beadványa miatt. Az érintett területen hat UNESCO világörökségi helyszín és öt bioszféra-rezervátum található.

Palenque, maja romváros. Fotó: Madrugada Verde / Shutterstoc

Nemrég egy maja uralkodónőt, esetleg istennőt ábrázoló domborművet fedeztek fel régészek Mexikóban, egy Yucatán-félszigeti ásatáson. Az ország déli részén egy igen jó állapotban megőrződött, több mint ezeréves maja kenura bukkantak, Palenque maja romvárosban pedig egy ősi kukoricaisten körülbelül 1300 éves szobrát fedezték fel.

Nyitókép forrása: Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH)

A rovat további cikkei