A két szerző évek óta lép fel közösen a Nirvana Acoustic koncerteken, ám a tribute műfajából a közös fellépések mostanra kiérleltek saját számokat, és ebben a felállásban új irányt vett a páros. Minden jel szerint egyre nagyobb iramban haladnak mind az egyéni, mind a közös dalszerzés útján. 

Lugosi Dani a Polytrippel (2018), aztán szólólemezével (2020) egyértelműen jelezte mind angol, mind magyar nyelven az alkotói-zeneszerzői megérkezését. És amennyire ő többek között a grunge, úgy Takács Vilkó (Guns N’ Roses, Alice in Chains tribute zenekarok, Ganxsta Zolee és a Kartel) masszív rockalapokra építkezik alkotói pályáján. Vilkó első önálló albuma nyáron jelenik meg, amelynek a Szívballada a debütáló száma. 

Ezenfelül Dani és Vilkó közösen is folytatják az alkotói együttműködést: őszre tervezik egy erősen grunge hatású lemez kiadását; a zenei anyag gerincét a pandémia alatt dolgozták ki egy balatoni, privát alkotótáborban.   

A Szívballada fülbizsergető dallammal tudatja, hogy amennyire elsöprő és egyértelmű a pillanat, amikor „kézen fog egy lány egy fiút”, annyira könnyen is értjük félre egymást, a végletekbe lökve önmagunkat. A dal, amelyben Radó Éden (Tiansen) bájos hangon játssza a lányt, Dani egyik verséből született Vilkóval közös hangszerelésben.  

A műfajilag nehezen besorolható zenéhez hasonló klip készült a BP Underground dokumentumfilm-sorozat alkotója, Koltay Anna rendezésében. A klip a különböző nyúlós, ragadós, guruló anyagokkal néhol elrugaszkodva, máshol áthallással szövi körbe a dal világát. A kislemezt a Pluralica Records adja ki.

Fotó: Horváth Péter Gyula