Két és félszerelésére nőtt és minden korábbi rekordot megdöntött a madridi Prado online látogatottsága a kényszerű bezárása óta eltelt időszakban.

A világhírű múzeum pénteki közleménye szerint online látogatóinak száma 258 százalékkal nőtt meg az intézmény március 12-i bezárása óta, amelyet a koronavírus-járvány miatt rendeltek el. A Pradót ebben az időszakban interneten felkereső csaknem 2 millió látogató között a spanyol és az olasz volt a legtöbb, ami vélhetően azzal függ össze, hogy mindkét országban hetek óta szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben a járványveszély miatt.

Sokan ismerkedtek online a spanyol múzeum kincseivel Mexikóból, Oroszországból és Argentínából is. A múzeumban őrzött remekművek közül sok megtekinthető a Prado honlapján, köztük Diego Velázquez, Francisco de Goya, Raffaello és Hieronymus Bosch festményei, a képeket magyarázó szövegek egészítik ki.

Három hete Madrid minden nagy múzeumát és sok nagy kiállítóhelyét bezárták a koronavírus vészes terjedése miatt. Több 8600 festménnyel, grafikával és metszettel, valamint 700 szoborral a Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma.

Nyitókép: részlet Hieronymus Bosch festményéből