A fesztiválon idén a Goldmund Vonósnégyes, Magnus Holmander klarinétos, João Barradas harmonikaművész, Pablo Ferrández csellista és Simon Höfele trombitajátékos lépnek fel.

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) 1995-ben elindított Rising Stars-sorozatában a szervezet tagjai évente újabb és újabb, ifjú, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra, a tagintézmények hangversenytermeibe. A koncertek különlegessége többek között abban rejlik, hogy a muzsikusok eljátszanak egy, külön az ő részükre komponált kortárs művet. A Müpa így az előző évekhez hasonlóan idén is számos magyarországi ősbemutató helyszíne lesz a fesztivál során.

Goldmund Vonósnégyes

A német Goldmund Vonósnégyes, a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Verseny és az ARD zenei megmérettetésének egyik legkiemelkedőbb együttese Herman Hessétől kölcsönözte nevét. Mendelssohn és Haydn egy-egy vonósnégyese mellett a bolgár származású, Nagy-Britanniában élő komponista, Dobrinka Tabakova művével készülnek a november 8-ai koncertjükre.

Magnus Holmander hazája, Svédország egyik legtehetségesebb klarinétművésze, zongorapartnere pedig a svéd-kínai David Huang lesz a november 8-ai hangversenyen, ahol Brahms, Donizetti és Bassi, valamint Molly Kien bemutatója hangzik majd el.

Valódi zenei csemegének ígérkezik a portugál João Barradas harmonikaestje november 10-én. A huszonhét éves muzsikus a barokktól napjainkig válogatta össze műsorát, hogy bemutassa, mi mindenre képes ez a 19. században feltalált hangszer.

Pablo Ferrández

A spanyol Pablo Ferrández, a Stradivari-hangszeren játszó csellista Beethoven A-dúr csellószonátáját, Bruch Kol Nidrei című művét, valamint Antón García Abril desde el grito del silencio [a csend sikolyától] című művét adja elő Luis del Valle zongorista kíséretével november 10-én.

Az idei koncertsorozatot Simon Höfele trombitaművész zárja, aki rendkívül színes műsorral készül: az ECHO felkérésére íródott Miroslav Srnka-mű, a Milky Way mellett Debussy és Gershwin ismertebb darabjai, valamint Ligeti, Nyikolaj Kapusztyin, valamint Daniel Schnyder egy-egy kompozíciója is elhangzik majd november 10-ei hangversenyén.

A nyitóképen: Magnus Holmander. Fotók forrása: mupa.hu