Két év után köszöntheti ismét a Müpa színpadán a közönség Rolando Villazónt, aki a 2018-as Orfeo-előadás után ezúttal szólóesttel érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. A mexikói születésű tenor kontinense zenei gyökereihez nyúl vissza, spanyol és latin-amerikai dalokat ad elő Carrie-Ann Matheson zongorista kíséretével.

Rolando Villazónt Arturo Nieto bariton fedezte fel, akinek Villazón szomszédja szólt, annyira tetszett neki a férfi áriázása, amely a fürdőszobából hallatszódott át. A nemzetközi elismerést az Operalia versenyen elért eredményei hozták meg, karrierje innentől kezdve töretlenül ívelt felfelé.

Monteverditől a Tankréd és Klorinda párviadala, Händel Messiása, Mozart Figarója, Donizetti Szerelmi bájitala, Wagnertől A bolygó hollandi mellett a Trisztán és Izolda, Verdi Traviatája és Don Carlosa, Gounod- és Massenet-áriák, valamint Puccini Bohémélete egyaránt szerepel repertoárján. Énekesi karrierje mellett operát rendez, fesztivált igazgat, képregényeket rajzol és regényt is ír.

2009-ben súlyos gégeműtéten esett át, de a sikeres lábadozás után hamarosan újra színpadra lépett, hangja pedig új színben tündökölt. Életére, művészetére és szemléletére is hatással volt a betegsége, tudatosabban és megfontoltabban tért vissza a zenei életbe.