Ez teljessé teszi annak a 250 negatívnak a történetét, amelyet Kati Horna adott el kétmillió pezetáért 1983-ban a spanyol államnak, és amelyet jelenleg a salamancai emlékezettörténeti dokumentációs központban őriznek. E negatívokat Horna egy kis bádogdobozban csempészte ki férjével, José Horna művésszel, akit később őrizetbe vettek, és koncentrációs táborba zártak Franciaországban. Szabadulását követően mindketten Mexikóba menekültek, ahol Kati Horna fotográfusként és szürrealista művészként épített ki karriert.

A fadobozok több mint három évtizeden keresztül maradtak zárva, egészen addig, amíg a néhai spanyol diktátor, Francisco Franco 1975-ben bekövetkezett halála nem legalizálta a CNT-t. A dobozokat akkor kinyitották, leltárt készítettek tartalmukról. Mindent anyagot elrendeztek, leszámítva a CNT és FAI külső propagandaszolgálatának fotóarchívumát. Ez az anyag katalogizálásra várt ? egészen 2016-ig, amikor is Rubio elkezdte rendezni először a másolatokat, majd a negatívokat.

Az újonnan felfedezett képeken leginkább falusi emberek és gyerekek láthatók.

Az 1912-ben Szilasbalháson, a későbbi Mezőszilason Deutsch Katalin néven született Horna nem volt professzionális fotós, ugyanakkor részesült képzésben. Később az anarchisták és hírügynökségük, a Spanish Photo Agency hivatalos riportere lett, aminek köszönhetően a Weekly Illustrated nevű brit folyóiratban publikálhatott.

Kati Horna 2000-ben hunyt el Mexikóvárosban.