Gyulai_Varszinhaz_staj
Elek Tibor

 

?Az öt új bemutató között szerepel a Psyché, a Vízkereszt, de amúgy mindegy, a Vidám Shakespeare, Darvasi László Karády zárkája című zenés monodrámája, valamint Az öreg halász és a tenger című előadás Árkosi Árpád rendezésében? ? jelentette be a május-8-án megtartott sajtótájékoztatón Elek Tibor, a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az összművészeti programkínálat részeként június 25-én és 26-án Weöres Sándor Napok és irodalmi konferencia, július 8. és 14. között Nemzetközi Shakespeare Fesztivál, emellett augusztus 1. és 7. között Erdély Hét is lesz, amelyen minden nap más erdélyi magyar színház mutatkozik be.

Vecsei_H._ifj_Vidnyanszky_2
Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila

A 15. alkalommal megrendezett Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon mutatja be a Sztalker Csoport és a Várszínház közösen a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabot ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében, amelyet Vecsei H. Miklós fordított újra.

A zenés programok között Miklósa Erika a Modern Art Orchestrával áll színpadra, látható lesz a Tószínpadon a Somnakaj című gypsy musical, fellép a Dresch Quartett, a Kerekes Band, Ferenczy György és az első pesti rackák, valamint Rákász Gergely Bach és Vivaldi műveiből ad orgonahangversenyt a gyulai református templomban.

A Gyulai Várszínház 56. nyári évadát Schnöller Szabina operaénekes opera- és operettgálája zárja, amelyen a francia romantika világa, Puccini és Verdi Itáliája, valamint Lehár Ferenc és Kálmán Imre magyar virtusa elevenedik meg, Nyári Gyula zongoraművész és Foskolos Péter hegedűművész közreműködésével.

Gyulai_Varszinhaz_staj_4

?Nem kevés kreativitást igénylő feladat megújítani a Shakespeare Fesztivált. Míg például tavaly azzal kísérleteztünk, hogy Hamlet-átiratokat adtunk elő, addig idén azzal igyekszünk megbolondítani a rendezvényt és szerezni maradandó élményt a közönségnek, hogy vígjátékokat mutatunk be? ? válaszolta Elek Tibor arra a kérdésünkre, hogyan törekszik minden évben újat adni a Shakespeare Fesztivál. Úgy véli, hogy Shakespeare kétségtelenül nagyon modern és mindig aktuális szerző, aki a mai kor emberét foglalkoztató kihívásokra is képes választ adni.

A programok június 26. és augusztus 13. között várják a szórakozásra és elmélyülésre váró közönséget.

 

MTI/Kultúra.hu

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond