fbpx

Svájc visszaadott Bolíviának három múmiát

Az átadási ünnepségen Carine Ayélé Durand, a genfi Néprajzi Múzeum (MEG) igazgatója hangsúlyozta, a város „fontos etikai gesztust tesz azzal, hogy az emberi maradványokat visszaszolgáltatja jogos tulajdonosaiknak, mint ahogyan 2014-ben ezt már megtette az aotearoai (új-zélandi) maori nép kérésére”.

„Genfnek, a béke és párbeszéd városának, nemzetközi szervezetek székhelyének példát kell mutatnia” – mondta Sami Kanaan, a városvezetés egyik tagja, amikor átadta a prekolumbán múmiákat tartalmazó ládákat Sabina Orellana Cruz bolíviai kulturális és dekolonializációs miniszternek.

Az etika jegyében nem mutatták meg az átadáson a három múmiát, két felnőttet és egy gyermeket. Az újságírók csak három ládát láttak, amelyben három emberi test volt guggoló helyzetben, növényi szálakból font bundában.

A genfi Néprajzi Múzeum az elmúlt években vállalta, hogy megkönnyíti az emberi maradványok, temetkezési és rituális tárgyak feltétel nélküli visszaszolgáltatását jogos tulajdonosaiknak. A múzeum 2022-ben döntött úgy, hogy nem állít ki emberi maradványokat, legfeljebb az érintett állam vagy közösség beleegyezésével.

A bolíviai hatóságok 2022 decemberében kérték a múmiák visszaszolgáltatását, miután a múzeum tájékoztatta őket, hogy a gyűjteményében vannak. A múzeum szerint a három holttest a prekolumbián, azaz a spanyol hódítás előtt a Titicaca-tó közelében fekvő Bolíviai-magasföldön honos temetkezési szokások jegyeit viseli magán.

A nyitóképen Luis Castedo, a Bolíviai Nemzeti Régészeti Múzeum, Leonid Velarde és Isabel Garcia Gomez, a genfi Néprajzi Múzeum munkatársai előkészítik a prekolumbán múmiákat a szállításra. Fotó: Johnathan Watts / Musee d’Ethnographie de Geneve (MEG) / AFP

A rovat további cikkei