fbpx

Szaúd-Arábiában nyit intézményt a párizsi Pompidou Központ

A párizsi Pompidou Központ partnerségi szerződést írt alá Szaúd-Arábiával az arab világ művészeit bemutató kortárs művészeti központ létrehozásáról az ország észak-nyugati részén található Al-Ula városban.

Paris, France, January 13 2022: Night scene from Pompidou art center

A Pompidou Központ azt is megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy 2025-től Dél-Koreával, Szöulban is hasonló partnerséget tervez, amelynek részleteit a közeljövőben hozzák nyilvánosságra.

A tájékoztatás szerint a megállapodást hétvégén írta alá Laurent Le Bon, a Pompidou Központ elnöke és Nora Aldabal, Szaúd-Arábia királyi bizottsága kulturális és művészeti igazgatója a francia kulturális miniszter, Rima Abdul Malak és szaúdi kollégája, Bader bin Abdullah bin Farhán al-Szaúd herceg jelenlétében.

Koncertterem a nabateus síremlékeiről híres Al-ulában. Fotó: Thomas Samson / AFP

A francia intézmény közleménye szerint 2027–2028-ban nyílhat meg az arab világ művészeinek szentelt nagyszabású múzeum Al-Ulában.

A Pompidou Központ „tudományos és technikai szakértelemmel segíti a személyzet képzését, elsősorban a gyűjtemények megőrzése és kezelése, valamint a közvetítés területén” – olvasható a közleményben. A párizsi intézmény „a kulturális programok és események szervezésének támogatásában” is részt vesz majd.

A francia kulturális tárca megerősítette az AFP-nek, hogy a két félnek három hónap áll rendelkezésére az együttműködés pénzügyi részleteinek meghatározására.

Nyitókép: Páris, Pompidou központ. Fotó: Shutterstock/Ancapital

A rovat további cikkei