fbpx

Szobrok a szabadban − három szoborpark, amit érdemes meglátogatni

A tikkasztó nyári melegnek és szárazságnak akad néhány meglepő előnye is. Például az, hogy szabadtéri kiállításokat látogathatunk. Nyaralás közben, kirándulás előtt vagy strandolás után érdemes felkeresni azokat a természeti környezetbe installált tárlatokat, amelyek közül most három szobrászművészeti látnivalót ajánlunk.

 KáliArt Park Köveskálon

A Balaton-parti nyaralás során érdemes kisebb kitérőt tenni a Káli-medence irányába, nemcsak gasztronómiai élmények, hanem az egyre gyakoribb művészeti programok miatt is. Kihagyhatatlan ebből a szempontból Köveskál, ahol a Káli Art Inn virágoskertjében a szálláshely tulajdonosai egy magánkezdeményezésű kortárs szoborparkot hoztak létre, mely mindennap kilenc és este hét között látogatható. Jelenleg 13 kortárs szobrászművész alkotása látható a kertben, amelyek látványos keresztmetszetét adják a hazai aktuális szobrásztrendeknek. A kiállítás kivételes összhatású. A természeti közegben a szobrok intimebb pozícióba kerülnek, mint hétköznapi köztereinken, és mégis nagyobb közönséget képesek megszólítani, mintha magángyűjteményben vagy egy otthon falai között lennének.

A tágas térben a természeti és a művészi formák gazdagsága párbeszédbe kerül egymással, és nyugodt szemlélődésre adnak alkalmat a kertbe betérő látogatók számára.

A tárlatot a jelenlegi formájában egy éven át lehet látogatni. Az ötletgazdák vállalása ugyanis az, hogy évről évre pályázatot írnak ki, a beérkezett munkákat hattagú szakmai zsűri bírálja el, és díjat is kiosztanak a résztvevő alkotók között. Ezáltal a Káli Art Park a magánmecenatúra ékes példája is egyben. Az idei év nyertese Cseh Lili Egem 2 című alkotása, amelynek zárt formájába beléphet a látogató, hogy tekintete aztán az ég végtelensége felé irányuljon.

Szobrok a kertben Szentendrén

Immár harmadik éve rendezik meg a Szentendrei Régi Művésztelep ősfás kertjében a Szobrok a kertben elnevezésű szabadtéri szoborkiállítást. Közel egy évszázada folyamatosan alkotómunka zajlik itt, amelynek atmoszféráját lépten-nyomon érezni is lehet. A műteremlakások ölelésében elterülő kert inspirációs forrás az itt dolgozó művészek számára, és nyaranta kiváló kiállítóhelyszín is. Az idei kiállítás koncepciója kötődik ehhez a különleges térhez, és reflektál is rá. Egyrészt a Szentendrével szomszédos Szigetmonostoron szerveződő Monostori Művésztelepet hívták meg bemutatkozni. A lokális kapcsolat és az alkotómunka összefonódása releváns módon mutatkozik meg a tárlaton.

A Monostori Művésztelep unikalitása az, hogy alkotói betonszobrászattal foglalkoznak. Az építészetből átemelt kötőanyag tulajdonságai a szobrászat műfajában is jól működnek. A tagok hosszú távú tervei között köztéri alkotások megvalósítása is szerepel. A közösségek szemléletformáló és teremtő ereje a művésztelep szervezése során is megmutatkozik, ugyanis a beton szobrászati felhasználásán alapuló alkotói fórum hazánkban egyedülálló kezdeményezés. A művésztelep különböző építőipari cégek támogatásán túl kezdettől fogva Szigetmonostor önkormányzata, helyi és környékbeli civil szervezetek, vendéglátósok, vállalkozók, valamint magánszemélyek segítségével valósulhat meg.

A befogadó szellemű közösség tagjai ugyanis különösen fontosnak tartják a fiatal tehetségek felkarolását és az olyan, nem mindennapi művészeti ágak támogatását, mint a betonszobrászat.

Már az első művésztalálkozó sikere is azt bizonyította, hogy mind a helyi faluközösségnek, mind az ország különböző pontjairól érkező művészeknek szükségük és igényük van erre a közösségépítő és értékteremtő eseményre.

A Szobrok a kertben második egysége pedig olyan szobrokat vonultat fel, amelyek valamilyen formában kapcsolódnak a kert természeti motívumaihoz, organikusság és változatos anyaghasználat jellemzi őket. Az alkotások a fákkal benépesített természeti közegben valóságos mikrotereket alkotnak, melynek felfedezéséhez a nézőközönséget is interakcióra biztatják.

Nagyharsányi Szoborpark a villányi borvidéken

A Duna–Dráva Nemzeti Park sziklameredélyei között elterülő szoborpark már több évtizedes múltra tekint vissza. Jelentőségét mutatja, hogy Magyarország nemzeti parkjai között tarthatjuk számon. A Villányi-hegység legmagasabb pontjának közelében, Szársomlyón, az egykori kőfejtőben 1967-ben pécsi művészek kísérletező szakmai programokat szerveztek, amelyeket ma már művészettörténeti jelentőségűnek tekintünk. A parkban a modern és kortárs magyar szobrászat irányzatait ismerhetjük meg, az azt övező panorámasétányon végighaladva pedig egyszerre szerezhetünk természeti és művészeti élményeket.

A kultikus helyszínen aktív alkotói munka folyt, kőszobrászati szimpózium is működött, amelynek alapító okmányába belefoglalták, hogy a részt vevő alkotók egy-egy alkotásukat felajánlják a gyűjtemény számára. A szabadtéri plasztikák évről évre sokasodtak, és idővel külföldi művészek munkáival is kiegészült a műtárgycsoport.

A zömében kőből készült szobrok között a legváltozatosabb stílusúakat és formájúakat fedezhetjük fel: állatformák, torzók, geometrikus és amorf kompozíciók, valamint olyan land-art művek is láthatók itt, amelyeket kifejezetten a tájba komponáltak.

A szoborpark környezetét 2020-ban korszerűsítették: új fogadóépület várja a látogatókat. A sétány kialakítása során a természeti értékek védelmére is vigyáztak. A tájékozódást több infótáblával segítik.

Páratlan élményt biztosít minden bemutatott helyszín kiállítása, melyek felfedezésére érdemes kihasználni a nyári jó időt!

A rovat további cikkei