1594_1050
Szabó Zsófia munkája

A diszkusszióban múzeumi szakemberek (kurátorok és muzeológusok), múzeumpedagógusok és gyakorló pedagógusok ülnek le egymással, hogy bepillantást nyújtsanak saját szakterületük gondolkodásmódjába és lépésről-lépésre alakítsák ki közös értékeiket, céljaikat, módszertanukat.
S, hogy miért pont a lépcső a legizgalmasabb hely egy szeminárium megtartásához? ?Bizonyára mindenki megfigyelte már, hogy a talaj gyakran meggyűrődik, olyanformán, hogy az egyik része a talaj sík felületére merőlegesen, a másik pedig az említett felülettel párhuzamosan helyezkedik el, helyet adva egy újabb merőleges meggyűrődésnek, és ez spirálisan vagy tört vonalakban a lehető legkülönbözőbb magasságokig megismétlődik.? ? írja Julio Cortázar Utasítások a lépcső megmászásához című novellájában.

A lépcsők, a lépcsőház szimbolikus-átmeneti tér, az alászállás és a feljutás tere, a szintek és perspektívák találkozása, a mozgás az ücsörgés és legfőképp az összeköt(tet)ések helye. Tökéletesen alkalmas tehát, hogy megálljunk, és elgondolkozzunk rajta; honnan jöttünk; hová megyünk; kik azok, akikkel egyazon irányba haladunk?

 

Időpontok, lépcsőházak és kapcsolódó kiállítások:

szeptember 26. | Magyar Nemzeti Múzeum; Kötődések

október 3. | Petőfi Irodalmi Múzeum; CSÁTH*A varázsló halála

október 10. | Ludwig Múzeum; Mintázat és dekoráció

október 17. | Kassák Múzeum; Kassák!