Lost_Marius_Gherasim

A Labor a C3 Alapítvány, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködése volt az FKSE Stúdió Galéria korábbi helyszínén, a budapesti Képíró utcában. 2019-től az Easttopics civil művészeti kezdeményezés vette át a hely működtetését.

A közösségi média és a közösségi hálózatok különböző platformjain keresztül az emberi kapcsolatok világszerte egyre intenzívebbé válnak, a humanista felfogást és a kulturális különbözőségekkel kapcsolatos kölcsönös megértést erősítve ? ezt a jelenséget írja le Marshall McLuhan 1962-es ?globális falu? koncepciója. A nemzetközi közösség 1989-re két táborra szakadt (kapitalista és szocialista), ami félreértésekhez, konfliktusokhoz és elkerülhetetlenül áldozatokhoz is vezetett.

Copy_of_Clay_Pigeon_Milos_Tomic

A szovjet rendszer összeomlása óta a posztszocialista országok először a peresztrojkán, majd a demokratizáláson és a neoliberalizmuson keresztül próbálták a lemaradásukat behozni, és a világba integrálódni. Az integrációt célzó igyekezetből következett a kelet-európai országok igénye, hogy az Európai Unióhoz csatlakozzanak; ezt többségük azóta el is érte. Oroszország ugyancsak gazdasági fejlődésnek indult, a BRICS-országok egyike lett.

Syndromes_of_Mimicry_Anastasija_Pirozenko

A globális kor sugárzó optimista hangulata magában hordozta a hitet, hogy az integráció folyamata egy jobb jövő felé vezet. Valójában az átmenet állapota, így a politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális átalakulás máig tart, és meghatározza a mindennapokat; a lakosság szellemi állapota leginkább a köztességgel írható le.

Művészek: Miloš Tomić (SRB) / Katrina Neiburga (LV) / AES+F (RUS) / Goran Radovanović (SRB) / Šejla Kamerić (BiH) / Nika Oblak & Primoz Novak (SL) / Vlad Buzaianu (RO) / Anastasija Piroženko (LT) / Boris Kozlov (SRB) / Marius Gherasim (RO) / Katarzyna Kozyra (PL) / Ciprian Mureşan (RO) / Zaneta Vangeli (MK) / Mina Mileva & Vesela Kazakova (BG) / subREAL: Călin Dan, Iosif Király and Dan Mihălţianu (RO) / Blue Noses (RUS) / Igor Grubić (HR) / Jan Pfeiffer (CZ) / Gentian Shkurti (AL) / Olson Lamaj (AL