sztalker
Sztalker Csoport

Az elmúlt években is kiváló produkcióknak lehetett tanúja a zsámbéki közönség, azonban látogatottság és finanszírozhatóság szempontjából ezek sajnos nem voltak fenntarthatóak. Idén ezért ésszerű költségvetés mellett ismert fellépőkben és erős programban gondolkodtak a szervezők, nagy hangsúlyt fektetve a nézőszám növelésére.

A megújulás jegyében ezen az örökségen elindulva és ezt továbbgondolva született meg a 2019-es nyári szezon programja, több, a városhoz kötődő művész szakmai támogatásával. Idén az alternatív, független (műhely)bemutatók és a populárisabb színházi formák ötvözésére törekedtek a szervezők.

grecso3
Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert közös zenés produkciója

A megújuló programstruktúrában a Sztalker Csoport, Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila társulata voltak a Bázis művészeti tanácsadói, mindketten személyesen is kötődnek a zsámbéki medencéhez.

 

A 2019-es évad teret ad kőszínházi előadás(ok)nak éppúgy, mint a hagyományteremtő szándékkal útjára induló #KedvesZsámbék! felolvasószínházi-sorozatnak Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. Utóbbin minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatást és formációt élvezhetnek a látogatók.

ubik3
Fotó: Ubik Bianka

A Romtemplom fenséges díszletébe álmodott költői esteken magyar versek hangzanak el ismert színészek és zenészek előadásában. A fellépők között lesz Hámori Gabriella, Csákányi Eszter, Kamarás Iván, Földes Eszter, Szabó Balázs, Beck Zoltán, Lovasi András, Trill Zsolt, Dés László, Szilágyi Tibor, Vecsei H. Miklós és még sokan mások.

Láthatunk előadásokat a Várkert Irodalom sorozatból, a Petőfi Irodalmi Múzeum egyedi, alkalmi produkcióiból, vagy éppen a Fischer Iván Lakásszínházból, illetve Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estjére is sor kerül.

pogonyidavid
Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje
Fotó: Pogonyi Dávid

Június 30-án Nagyházi Márton Nem Akárki című misztériumjátékának ősbemutatója lesz a Zsámbéki Rakátabázison Galgóczy Judit rendezésében. A fiatal szerző a szokványos ábrázolástól eltérően egy hőst, egy Útkereső Lázadót állít a játék középpontjába.
a_cigany
Jelenet A cigány című előadásból

 

Továbbra is teret kapnak az újszerű, független produkciók, társulatok: június 9-én a celldömölki Soltis Lajos Színház A cigány című produkciót állítják színpadra, és ismét megrendezik az UbikEklektik Fesztivált, ahol a zenei programok mellett ezúttal hat táncszínházi produkció szerepel a kínálatban.

ubik2
UbikEklektik
Fotó: Csenki Bianka

A Sztalker Csoport és a Gyulai Várszínház előadásában láthatja a zsámbéki közönség Shakespeare: Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást július 28-án a Romtemplomban ifj. Vidnyánszky Attila rendezésben, augusztus 10- és 11-én pedig Lackfi János számos előadást megért, Hinták című sikerdarabját állítja színpadra Galgóczy Judit.

 

A szeptemberi tervek között szerepel az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében készült A félkegyelmű című produkció zsámbéki vendégelőadása.