A modern képzőművészet kiemelkedő alakja, az orosz származású francia festő, Marc Chagall késői alkotói korszakából származó tizennégy művel gazdagodott a varsói Nemzeti Múzeum.
A Chagall családja által aukcióra bocsátott, az 1960-as és 70-es években keletkezett képek nagyszerű állapotban vannak. A PAP hírügynökség úgy értesült, hogy az alkotások egy részét egy svájci aukcióház árverésén szerezték meg, a másik részük pedig árverésen kívüli úton jutott a múzeum tulajdonába. A múzeum kurátora, Anna Manicka szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb beszerzéséről van szó.

A 20. század közepén gyorsan fejlődő grafikai és rajztechnikákat alkalmazó Chagall gouache-t és temperát, pasztellt, ceruzát és színes tintát egyaránt felhasznált az alkotások készítésekor, amelyek tavasztól lesznek megtekinthetők a varsói múzeumban. A képek nem egy sorozatba tartoznak, tematikájuk különböző. Az egyes alkotások zsidó motívumai felidézik, hogy Chagall a mai Fehéroroszországban fekvő Vityebszkből, orosz haszid családból származott, más művek biblikus tematikája pedig az Újszövetségből ered. Láthatók a képeken a művészre jellemző angyalok, szárnyaló állatok, szerelmesek figurái is.

A varsói Nemzeti Múzeum eddig két, Marc Chagall (1887–1985) műhelyéből származó illusztráció birtokában volt.

Kiemelt kép: Wikimédia