Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány közös sorozatának hat határon túli vendégelőadója tudományterülete jeles képviselője.

A szakemberek irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásai nemcsak a téma adekvát ismerői, hanem a nagyközönség számára is körbejárják az egyszerre történelmi, politikai, emlékezetpolitikai és irodalomtörténeti problémakört.

A határ/határtalanság dilemmái alcímet viselő sorozat első előadója Mészáros András nyugalmazott egyetemi tanár, a Szlovák Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének munkatársa lesz, aki kisebbségi létből kiindulva vizsgálja: megjelenhet-e a filozófia a „kisebbségi irodalomban”.

Balázs Imre József, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem magyar irodalomtudományi intézetének docense az erdélyi magyar irodalom tíz korszakát mutatja be. A szintén ezen az egyetemen oktató Vallasek Júlia arról beszél, miként jelenik meg az otthon, az otthontalanság és a határ a Trianont tematizáló regényekben.

Trianon nyelvi következményeiről tart előadást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán oktató Csernicskó István, a Varsói Egyetem professzora. Németh Zoltán pedig arra a kérdésre próbál választ adni, létezik-e szlovákiai magyar irodalom.

A sorozat zárásaként az Újvidéki Egyetem professzora, Harkai Vass Éva mutatja be a vajdasági magyar irodalom történetét és viszonyát az egyetemes magyar irodalomhoz.

Kiemelt kép: a Szegedi Egyetem 100 éve