Az előadó-dalszerző legutóbbi albuma, a Lacuna anyagával érkezik a Fesztivál Színházba, ahol Dani Markham, a Childish Gambino dobosa és Daniel Mintseris, St. Vincent billentyűse kíséri.

Trixie Whitley alig hároméves volt, amikor elismert blues-rock dalszerző-énekes édesapja, Chris Whitley mellett közönség elé lépett. Bár Gentben született, addigra már a tengerentúlra költözött a család, így a kilencvenes évek pezsgő New York-i artszférájában nevelkedett.

Már kisgyermekként olyan zenészek közt mozgott, mint Dave Matthews, Keith Richards vagy Bruce Springsteen. Első önálló kislemezét, a Strong Bloodot 2008 tavaszán rögzítette, még azon a nyáron meghívták a Montreali Nemzetközi Jazz Fesztiválra. Néhány éven belül olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Marc Ribot, Robert Plant vagy Marianne Faithfull, felfigyelt rá a Grammy-díjas producer, Daniel Lanois is, aki meghívta alakulófélben lévő supergroupjába énekelni. Míg a Black Dubbal végigturnézta a világot, saját dalain dolgozott. 2012-ben jelent meg Fourth Corner című első önálló lemeze, ami nagy siker lett.

Invenciózus és provokatív zenéjét azok is szeretik, akik a modern soult szeretik, de azok is, akik a triphopos hangzást kedvelik inkább. Legutóbbi, tavaly megjelent Lacuna című albumát a Run the Jewels rapduó producerével, Little Shalimarral készítette: az anyagon Trixie Whitley karakteres vokálja és szövegei keverednek a hipnotikus elektronika ritmusaival, az R&B és az indie rock stílusjegyeivel.

Fotó: VQD/VINH Q DO