fbpx

Túl…/ Beyond − szabadtéri kiállítás a Kodály köröndön

Újabb szabadtéri kiállítás nyílik a Kodály köröndön a tavalyi Standby tárlat koncepciója szerint, negyven alkotó − festőművész és fotós − képének nyomata kerül a kerítésre, időjárásálló lemezre. A képek másfél hónapon keresztül szabadon megtekinthetők lesznek a közterületen.

Mivel a körönd műemlék épületei folyamatosan épülnek, idén ismét két ház előkertjének kerítésére kerül a tárlat, így két negyed körben helyezkednek majd el az alkotások.

A Túl… című kiállítás egyszerre utal a pandémia utáni helyzetünkre, de minden további lépésre, ami egy megpróbáltatások utáni, bizonytalan állapot után a kiutat jelentheti. A kurátorok olyan műveket mutatnak be, amelyek reményt keltenek, életerőt, jókedvet, derűt vagy játékos humort sugároznak. Olyan lelki kapaszkodóként szolgáló témákat vetnek fel, mint a természet, a szépség, a család, az emberi kapcsolatok, a földi élvezetek vagy éppen a földön túli tér, a történeti és kulturális hagyomány vagy a transzcendencia. Az alkotások kiemelt motívuma a fény: az élet, a szellem és a bizakodás szimbóluma.

Bach Máté: Fénypecázás

A festményeket Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a fotókat Raden Hannawati grafikus, társszervező válogatta.

A kiállítás ideje alatt több tárlatvezetést terveznek: szeptember 3-án, pénteken 15 órától sajtóbejárással egybekötött tárlatvezetést tartanak Sturcz János és Raden Hannawati kurátorok.

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap, Terézváros önkormányzata és a Béres Alapítvány támogatta.

Kiemelt kép: Pályi Zsófia: Lebegés

A rovat további cikkei