Ripoff_Raskolnikov_c_Galos_Viktor
Ripoff Raskolnikov

A Linzben született, ám az évek során lassan tiszteletbeli magyarrá lett dalszerzőt, Ripoff Raskolnikovot leginkább egyedülálló sokszínűsége miatt emelkedik ki az európai blues társadalmából. Több generációra gyakorolt meghatározó hatást a Quimbytől Ferenczi Györgyön át Frenkig. Sokszor hasonlítják olyan legendákhoz, mint Bob Dylan vagy Tom Waits: dalai ugyanazzal a nyers, sallangmentes egyszerűséggel szólalnak meg, mint amerikai pályatársaié. Csaknem 10 évvel első müpás fellépését követően mostani estjén a speciálisan közép-kelet-európai melankolikus rock and rollt állítja középpontba meghívott zenésztársaival: Szergej Voronovval, a moszkvai blues-rock szcéna legismertebb képviselőjével, Frenkkel a Braindogsból és a Ripoff Raskolnikov Band legutóbbi lemezén is játszó Tóth Sándorral.

20190423_Pal_Utca_Fiuk
Pál Utcai Fiúk

A nagy visszatérők közé tartozik a Pál Utcai Fiúk. A szigetszentmiklósi garázsból indult együttes több mint három évtizedes fennállása alatt mindig képes volt a megújulásra, és most is valami különlegességet álmodtak a hangversenyterembe. Ezúttal az állandó vendégzenészek mellett Szűcs ?Qka? Krisztián (fúvósok) és Dióssy Ákos (billentyű) mellett Albert Zoli (fúvósok) és a Color Quartet (vonósok) is részt vesz a hangzás átvarázsolásában. Mindezt egy olyan zenésszel, akivel eddig nem volt alkalmuk közösen alkotni: vendégük lesz Bródy János. A koncerten a PUF több mint 35 éves múltját foglalják össze, de készülő lemezükről is játszanak néhány dalt.

onarckepek_kovats_kriszta_baratai_190430_03
Kováts Kriszta

Kováts Kriszta a Magyar Rádió Gyermekkórusából indulva lett a koncerttermek és zenés színpadok kedvelt szereplője, majd a rocksanzonok világából az alternatív rock irányába lépett tovább. Később saját klubjában, a Kovátsműhelyben megjelent a magyar könnyűzenei élet színe-java: sokakkal pedig a munkakapcsolat mellett máig tartó barátságok is köttettek. Mások mellett ezek a barátok gyűlnek össze, hogy az Önarcképek című, énekesnői pályájának legjavát bemutató esten ünnepeljék a művésznőt. Az est legkülönlegesebb közreműködője a Németországban élő csembalóművész, Fábri Flóra lesz, Kováts Kriszta lánya, akivel most először lépnek fel közösen.

20190528_Dj_Bootsie_c_Orsi_Andras
DJ Bootsie

A húsz éve a pályán lévő DJ-producer, Solymosi Vilmos, ismertebb nevén DJ Bootsie készített már színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban és a divatvilág fórumain ? Buddha Bar, CSI Helyszínelők, Vogue.de szerepelnek ?, ő szerezte az Oscar-díjas Rófusz Ferenc rajzfilmrendező Ticket című filmjének zenéjét, de újragondolta Erkel és Wagner operáinak egy-egy részletét is. 2019 tavaszán új lemezzel jelentkezik, melyet a Müpában mutat be: a közönség a tőle megszokott stílusjegyek és hangulatok erőteljesen futurisztikus elegyére számíthat, a koncertjein állandó alkotótársként közreműködő vizuálművész, Kemuri képeivel kísérve.

Június 17. és 25. között a Hey, June! könnyűzenei fesztivállal zárul az évad. A koncertek sorát Zsa?ger Bala?zs vezette Žagar nyitja majd egy szürreális estével. A Kistehén új albumát, a Bocsánat című lemezt mutatja be speciális előadáson. Először lép fel a Fesztivál Színházban a soulos-funkos zenét játszó Mörk és a kivételesen sokszínű énekes-dalszerző Boggie. A sorozat megkoronázása pedig a 30Y koncertje lesz a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Forrás és részletek: mupa.hu