Az idei, rövidebbre tervezett szezonban is széles a műfaji választék: opera, operett, musical, filmzenei és könnyűzenei koncertek is helyet kaptak a kínálatban. Vidnyánszky Attila új rendezésében mutatják be Erkel Ferenc operáját, a Bánk bánt, címszerepben Molnár Leventével. Rossini vígoperája, A sevillai borbély sztárvendégei Annalisa Stroppa és a Giorgio Caudoro, valamint a közönség örömére megérkezik a Margitszigetre az Elisabeth musical, valamint Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra is.

Folytatódnak a népszerű irodalmi séták és a családi programok: az interaktív meseszínpad, a reneszánsz délelőttök, és újdonságként szerepelnek a kínálatban a koraesti térzenekoncertek a Margitszigeten.

A művészek és a közönség újra találkozhatnak Budapest zöld szívében, a lombkoronák árnyékában elhelyezkedő impozáns Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Július 17-én egy igazán nagyszabású gálakoncerttel nyitják a színpadot, ahol a két világhírű operaénekes, Rost Andrea és Piotr Beczala népszerű és közkedvelt opera- és operettslágerekkel örvendezteti meg a közönséget. Verdi, Puccini, J. Strauss, Lehár és Kálmán Imre színpadi műveinek legnépszerűbb áriái és duettjei csendülnek fel a szabadtéren. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Halász Péter, a Magyar Állami Operaház korábbi főzeneigazgatója, a Hamburgi Állami Operaház állandó karmestere vezényli. A nyitóelőadással a Margitsziget vezetése köszönetét kívánja kifejezni a rendkívüli megpróbáltatásban, a járványhelyzetben helytálló minden érintettnek, az egészségügyben dolgozóknak, a döntéshozó és a koordinatív vezetőknek, minisztériumoknak, a Semmelweis Egyetemnek, járványkórházaknak, a kormánynak, és nem utolsósorban az eddig otthon marad közönségnek. A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.

Ezen a nyáron is – a színház nyitásával együtt – elindulnak a Színházi hajójáratok. Sok család örömére és kérésére szombaton és vasárnap délelőttönként újra lesznek ingyenes családi és gyerekprogramok, a Szent Margit romok reneszánsz délelőttjei és az irodalmi-zenés séták a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen kerülnek megrendezésre.

A régóta várt találkozásra a közönség és a művészek között – a klasszikus zenei és könnyűzenei produkciók mellett – más formában is nyílik lehetőség. A Margitszigeti színház vezetése és a Nemzeti Filharmonikusok egy újdonsággal is készül kiegészíteni a rendhagyó nyári évad kínálatát. Professzionális komolyzenészekből alakult minizenekarok adnak hat alkalommal ingyenes koncertet. A Margit kolostor árnyas kertjében Koraesti térzene címmel délután 5 órakor kezdődnek a zenei események.

Emir Kusturica és a No Smoking Orchestra

A Margitszigeten a július közepétől szeptember közepéig tartó nyári színházi szezonban bemutatásra kerülő  tervezett további események: „Fellini 100” – Nino Rota filmzénéiből összeállított koncert az Óbudai Danubia Zenekarral, a könnyedebb, populáris zenei kikapcsolódást kedvelőknek ajánlva Emir Kusturica és a No Smoking zenekar koncertje, a Geszti Péter és barátai koncertje, és visszatérőként a Budapest Bár. Nyár és Margitsziget sincs Fenyő Miklós nélkül: augusztus utolsó szombatján élvezheti a közönség a zenész és társai Maszkabál címet kapott nagykoncertjét.