fbpx

Vajon mit látunk Petőfi VR-szemüvegében?

A félbeszakadt Bánk bán díszelőadás, Talpra magyar!, a harminc évig készülő történelmi tabló és virtuális séta a Pilvaxban – ezekről a témákról lesz szó a Talpig magyar e heti adásában. Podcastajánló.

Ha a „közönség kívánatára” tűzték műsorra, miért szakadt félbe a Bánk bán díszelőadása 1848. március 15-én a Nemzetiben? És vajon miért kellett Jókainak magyarázkodnia a díszvendég, Táncsics Mihály miatt? Beszélgetőpartnerünk: Sirató Ildikó színház- és irodalomtörténész.

Thorma János festménye, a Talpra magyar! egyedülálló a magyar művészettörténetben. A több mint harminc évig készült történelmi tabló keletkezéséről Kollarics Gábor művészettörténész, a Thorma János Múzeum időszaki kiállításának egyik rendezője mesél.

Virtuális sétát tehetünk a Pilvax Kávéházban, és még a Nemzeti dal repkedő lapjait is elkaphatjuk az új, Petőfi VR-játékban, amit az ötletgazda, a Bács-Kiskun vármegyei identitáserősítés menedzsere, Moiskó Csilla mutat be.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.

A rovat további cikkei