fbpx

Műterem-látogatás Kármán Dániel képzőművésznél – videó

Art&Design 2021. 12. 20.

Kármán Dániel legfrissebb sorozatában a látvány feloldásán, destrukcióján dolgozik. Az alkotó Városliget melletti műtermében jártunk, ahol néhány korábbi munkáját is megtekintettük.

100 éve született Pilinszky János

Irodalom 2021. 11. 27.

„Mi törjük és repesztjük ketté mi egyedül azt ami egy és oszthatatlan.”

Eleven Költők Társasága – Marcsák Gergely: Fekete-Tisza

Irodalom 2021. 10. 31.

„S ha elhagynak a szenvedések, a vén hucul tutajra tesz. Terít egy inget szemfedélnek fölém, s az Úrhoz átevez.”

Eleven Költők Társasága – Marcsák Gergely: Különjárat

Irodalom 2021. 10. 26.

Marcsák Gergely Különjárat című verse az Eleven Költők Társasága feldolgozásában.

Portréfilm Majoros Sándor íróról

Irodalom 2021. 10. 21.

Majoros Sándorra magánemberként is jellemző a játékos, mágikus szemlélet: két netes irodalmi orgánum, „párhuzamos világ”: a Regénytár és az Irodalmi Élet megalkotója-gondozója, hiszi, hogy a tárgyaknak lelkük van, és a legnagyobb meggyőződéssel beszél arról, hogy ő a tulajdonosa Mikszáth hőse, Tóth Mari puderes szelencéjének. Nagy gyereknek tűnik, aki képes varázsolni, aki körül csakugyan minden tárgy életre kel.

Szakrális séta a Vízivárosban – Videóval

Art&Design 2021. 09. 28.

A Vízivárosi rejtett titkain kalauzolta végig az érdeklődőket dr. Végh András régész-történész az Ars Sacra Fesztivál tematikus sétáin. Kameránkkal csatlakoztunk az érdeklődők népes táborához.

A hét szerzője: Portréfilm Nagy Lea költőről

Irodalom 2021. 09. 16.

Azt mondja, úgy ír verset, mintha mondjuk enni ülne le, mert megéhezett. Húszéves, de már négy éve is születtek versei, és a balettban meg képzőművészként is kipróbálta már magát, sőt csellózott és énekelt is. A festészet mindmáig megmaradt. „Van úgy, hogy megírok egy verset, és lefestem valamilyen formában, vagy megfestek egy festményt, és megírom versben” – mondja erről.

Eleven Költők Társasága – Nagy Lea: Örökre

Irodalom 2021. 09. 15.

„Örvény az összes versem: örvénylenek valami felé, én magam sem tudom, hogy hova.”

Eleven Költők Társasága – Kürti László: Panoráma

Irodalom 2021. 09. 09.

A vers és a dallam ringása ébrenlét és álom határán mintha egyfajta lebegés, orientálatlanság állapotát írnák le. „A szív kihűlt, üres lakás, de jobbat érdemel”, írja Kürti, és mindvégig ez az eldöntetlenség: a változás, az intenzívebb élet vágya, de a rá való képtelenség kettőssége határozza meg a mintegy korábbi élete emlékképeinek tengerén ringatódzó beszélőt. Ideális vers ez őszre: hazatértünk a tengerpartról, de nehéz elhinni, hogy a felfoghatatlanul gazdag nyár elmúlt. Melankolikusan búcsúzunk.