fbpx

Zenei vásárral és családi nappal zárja a szezont a Budapesti Fesztiválzenekar

A nyár első hétvégéjén a koncerttermekből a szabadba költözik a Budapesti Fesztiválzenekar. Június 3-án 11 órától 19 óráig az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park minden szegletében a muzsikáé lesz a főszerep a BFZ zenei vásár és családi napján.

Az ingyenes programok mellett az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatják jegyüket vagy bérletüket a BFZ 40., jubileumi évadára is.  A BFZ zenei vásár és családi nap csupa zene és játék. Lesznek kamarakoncertek minden műfajban: a legkisebbeknek Zenevár és Kakaókoncert, a nagyobbaknak barokk, ütőhangszeres és rezes muzsika, emellett Hangszerkóstolóval, néptánccal, kézműves foglalkozásokkal és múzeumbemutató sétákkal is készülnek. A kapu 10.30-kor nyílik, a Fővárosi Önkormányzat támogatásával megvalósuló eseményre egész nap ingyenesen várják az érdeklődőket.

A mindig más-más meséket feldolgozó Zenevár ezúttal Óz, a csaló varázsló történetén keresztül mutatja meg a zene kifejező erejét a legkisebbek számára. A BFZ repertoárjában komoly hagyománya van a népzenének is, ezúttal bonchidai és dunántúli dallamok adják a talpalávalót: a fiatal táncosok oktatók segítségével ismerhetik meg a néptánc alaplépéseit. Szintén fontos program az interaktív Hangszerkóstoló, ahol a gyerekek kézbe vehetik az egyes hangszereket, és meg is szólaltathatják azokat a BFZ muzsikusainak segítségével. A délután 4 órától kezdődő kamarakoncertek az idősebb korosztály számára nyújtanak igazi csemegét. A látogatók a BFZ Támogatói Klubjának programkínálatával is megismerkedhetnek, céges partnereik – az AutoWallis Csoport, az Eisberg és az AVIAN – pedig szintén színes programokkal készülnek a gyerekeknek: lesz Varázslabor és zöldségfaragás is.

Bár a koncertszezon vége közeledik, a Budapesti Fesztiválzenekar azoknak is kínál még bőven lehetőséget, akik inkább a koncerttermekben búcsúznának az évadtól. A szezon utolsó Vasárnapi Kamarazene koncertje csupa fűszer: tangó, jive, mediterrán könnyedség és egy kis cirkusz várja az érdeklődőket június 4-én a BFZ próbatermében. Június 8-án még egyszer kinyitja kapuit Budapest egyik legmágikusabb koncerthelyszíne, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol Fischer Iván vezetésével élvezheti a közönség az élőzene, az irodalom és a héber betűtanulás kombinációját az OMIKE és a BFZ szervezésében. Az együttes itthon június 9-én és 10-én búcsúzik végleg ettől a szezontól a Zeneakadémián. Haydn, Mozart, Mendelssohn és R. Strauss műveit Pilz János vezetésével és Victor Aviat oboaművész szólójátékával adják elő.

Nyitókép: a Budapesti Fesztiválzenekar családi napja. Fotó: Chripko Lili

A rovat további cikkei