fbpx

Zenészportrék − Zászkaliczky Ágnes kiállítása Kassán

A járványhelyzet okozta hosszú bizonytalanság után most már biztos, hogy 2022. január 11-én, kedden megnyílik Zászkaliczky Ágnes festőművész kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

A kiállításon fotorealisztikus stílusban festett portrék szerepelnek majd, többek között a 2014-ben megkezdett zenészportrék sorozat közül Fischer Annie, Einojuhani Rautavaara, Várdai István, Bogányi Tibor, Uli Soyka, Al Di Meola, Lenny Kravitz és a Leonard Bernstein-sorozat. Ez utóbbi megjárta a floridai Palm Beachen a Paul Fisher Galériát, valamint Bostont és New Yorkot, legutóbb pedig a budapesti Forrás Galériában láthatta a közönség.

János portréja, 2021
80×60

A Bécsben élő magyar művésznő eredetileg zenész, orgonaművész, aki a Bartók Konzervatórium és a salzburgi Mozarteum elvégzése után kezdett el érdeklődni a festészet iránt, Oroszországban és Finnországban képezve magát. Nem meglepő hát, hogy témaválasztása sem esik messze a zene világától.

„A portréfestés az a terület, ahol leginkább megmérettetik a művész technikai tudása. Hosszú évek tanulmányai vezettek ahhoz, hogy elérjem azt a szintet, hogy bárkiről vállaljak portréfestését. A klasszikus portréfestés technikáját sajátítottam el, orosz mesterektől tanultam. Később George Gheorghe, a Bukaresti Nemzeti Múzeum restaurátora lett a mesterem, aki megtanított Caravaggio festési technikájára. Így a portréim készítésében Caravaggio és a régi mesterek technikáját is alkalmazom” – árulta el a művésznő.

Leonard Bernstein, 2016
80×120

Ám Zászkaliczky Ágnes számára a portréfestés mégis jóval túlmutat a technikai kihívásokon. A láthatón túl az igazi cél az egyéniség, a lélek visszaadása, ami ráül minden arcra, tekintetre.

A kiállítást 2022. február 2-ig láthatja a közönség a kassai FiguratiF Galériában.

Kiemelt kép: Al Di Meola

A rovat további cikkei