Magyar identitásunk, nemzeti kultúránk fontos eleme a gasztronómia, méltán vagyunk büszkék a magyar konyha remekeire, melyek közül számos Hungarikumként is ismert. E kultúrkincs innovatív bemutatására vállalkozik a különleges kialakítású Gasztrobusz. Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének vezetésével meghívott vendége készítik el a Hungarikum és Magyar Értéktárban szereplő ételeket friss alapanyagokat felhasználva. Az elkészült ételekből kóstolót is kínálnak, a kivetítőn pedig megtekinthetők legismertebb magyar ételeink, hungarikumaink.
Szeptember 7-én délelőtt gyulai és csabai kolbászból, valamint Pick szalámiból készült Hungarikum-falatkákat, délben a hétvezér tokányt dödöllével, délután pedig a különleges, tepertős-szilvalekváros papucsot ízlelhetik meg az érdeklődők.
A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre.