Magyar identitásunk, nemzeti kultúránk fontos eleme a gasztronómia, méltán vagyunk büszkék a magyar konyha remekeire, melyek közül számos hungarikumként is ismert. Ennek a kultúrkincsnek az innovatív bemutatására vállalkozik a különleges kialakítású Gasztrobusz. Friss alapanyagokat felhasználva, az adott tájegységre jellemző ételeket Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének vezetésével készítik el meghívott vendégeink, melyekből igény szerint kóstolót is kínálunk. Emellett kivetítőn is megtekinthetőek a legismertebb magyar ételeink, hungarikumaink.
Augusztus 31-én délelőtt Hungarikum-falatkák kínálása történik, gyulai és csabai kolbászból, valamint Pick szalámiból készült finomságokat és rögös túrós pogácsát lehet kóstolni. Délután a különleges, tepertős tésztás-szilvás papucsot ízlelhetik meg az érdeklődők.
A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre.