Jókai Mór nemcsak a magyar irodalom meghatározó alakja volt, hanem a gasztronómia iránti rajongása is figyelemre méltó. Kakas Márton álnéven írt tárcáiban gyakran foglalkozott az ételek kultúrájával, és kedvenc fogásai közül kiemelkedik a róla elnevezett bableves. De vajon hogyan lett egy egyszerű, laktató ételből irodalmi és gasztronómiai legenda?
Videónkban Csíki Sándor gasztronómiai szakíró avat be minket a Jókai-bableves történetébe. Kiderül, hogy maga az író 1854-ben tesz említést az ételről, és már egyenesen metaforaként jeleníti meg ebben az időben a számára különleges fogást. A levesnek több változata is ismert, de a „görög olvasó angyalbakanccsal” receptjét Martin Imre vendéglős mutatja be. Az eredeti Jókai-bableves a füstölt csülök, a bab és a csipetke tökéletes harmóniájára épül, amelyet tejföllel ízesítenek. Az évek során többféle variáció is született, köztük a híres Gundel-féle verzió, amely egy kifinomultabb éttermi interpretációja ennek a legendás fogásnak.