A székely népviselet napját ünneplik több székelyföldi településen, ahol pénteken teljes munkaközösségek öltötték magukra népviseletüket vagy annak egy darabját. Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp nevű népviselet-generátor alkalmazást.

Az ezer székely leány napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. Fotó: Veres Nándor / MTI
Az Ezer Székely Leány Napja a csíksomlyói hegynyeregben 2019. július 6-án. Fotó: Veres Nándor / MTI

A székely népviselet napját hagyományosan az Ezer Székely Leány Napja találkozó előtt egy nappal tartják a térségben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felhívására.

Akik népviseletbe öltöztek, meg is osztják az erről készült fotókat közösségi oldalukon. A néptáncegyüttes Facebook-oldalán közzétett felvételek tanúsága szerint pénteken a Hargita megyei önkormányzat, az egyes polgármesteri hivatalok, könyvtárak, pékségek, gyógyszertárak munkaközösségei is székely népviseletet öltöttek.

Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp népviselet-generátor alkalmazást. Ennek fejlesztésére a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (CSEKE) nyert mintegy 31 ezer eurós támogatást a LEADER program keretében. Ehhez felkutatták, lefotózták, majd digitalizálták és szakmai leírással együtt elérhetővé tették a nagyközönség számára a Csík térségében fellelhető népviseleteket.

Szabó Károly elnök a csíkszeredai sajtótájékoztatón elmondta: a pályázatot a CSEKE néptáncegyüttese, a Zergék miatt nyújtották be, sokéves együttműködés eredménye. Közölte: szeretnék más tájegységekre is, akár egész Erdélyre kiterjeszteni. „Ma még tudjuk, hogy Csíkmadarasnak vagy Gyimesfelsőloknak milyen a népviselete, de 20-30 év múlva már nem fogjuk tudni, ezért olyan fontos ez a munka” – fogalmazott.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke is népviseletbe öltözött. Arról beszélt, hogy a megyei tanács kezdettől támogatta a székely népviselet beszerzését, de egyre nagyobb igény mutatkozott egyéb támogató programok iránt is, illetve, hogy legyenek mesteremberek, akik ezeket elkészítik. „Már nagyon sok hiteles mesterünk van, aki népviseletet készít.”

A politikus kitért a FolkApp telefonos alkalmazásra is, mely összekapcsolja a székely népviseletet beszerezni kívánókat a készítőkkel, sőt abban is segít nekik, hogy megtalálják, mely tájegység népviselete a legmegfelelőbb számukra. Az applikáció jelenleg Alcsík, Felcsík, a Gyimesek és Kászonok vidékének a hagyományos népi viseleteit gyűjti össze, de az elnök szerint ezt a jövőben Udvarhelyszékre és Gyergyószékre is kiterjesztenék.

Csíkszeredában szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját, amikor a térség néptáncegyüttesei magukra öltik népviseletüket, és a csíksomlyói hegynyeregben színpadra lépve bemutatják településük népdalait, táncait.

A csíkszeredai Szabadság téren kezdődő, a csíksomlyói kegytemplomban és nyeregben folytatódó rendezvényre több ezer népviseletbe öltözött résztvevőt vár a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a csíkszeredai önkormányzat. A rendezvény célja a nemzeti és kulturális hovatartozás kinyilvánítása, a székely, magyar identitás erősítése.