fbpx

Tíz játékfilm az Alexandre Trauner ART/Film Fesztiválon

Az európai nagyjátékfilmes szekció versenyprogramja október 15-én kezdődik a szolnoki TISZApART moziban.

A hat napon át tartó fesztiválon a nemzetközi zsűri a látványtervezőket díjazza majd.

A kortárs európai filmek legjobbjait kínáló vetítéseken az idén több európai koprodukciós alkotást, szerb elsőfilmes munkát, Karlovy Varyban díjazott észt filmet, történelmi és kosztümös alkotásokat, valamint izgalmas magyar krimit is láthatunk.

2019-ben fennállásának 50 éves jubileumát ünnepeli a szolnoki filmfesztivál, amely tavaly felvette az Alexandre Trauner nevet, tisztelegve a magyar születésű Oscar-díjas Trauner Sándor (1906-1993) látványtervező munkássága előtt.

A rendezvényen az egész estés versenymezőny legjobbjairól nemzetközi zsűri dönt majd.

Az elárult arany

A tíz játékfilmből Csehország két történelmi alkotással képviselteti magát. Az elárult arany című sportdráma története a német megszállás alatt kezdődik, és a szovjet megszállás éveiben csúcsosodik ki. Jan Palachnak, a kommunista elnyomás ellen küzdő, az ország jelképévé váló egyetemistának utolsó hónapjait feldolgozó életrajzi alkotás.

Ausztria ugyancsak két kosztümös filmmel száll versenybe. A Robert Seethaler nemzetközi bestselleréből készült, A trafikos című filmmel, valamint egy fekete rabszolgafiú évtizedeken átívelő történetével, az Angelóval. Ugyancsak a történelmi darabok közé tartozik A főlakáj című, 45 évet felölelő lengyel családi történet, míg a napjainkban játszódó olasz Sole című filmben a várandós Lena egy család sorsát változtathatja meg gyökeresen.

Sole

A tavalyi cannes-i filmfesztiválon szereplő, Az angyal című argentin-spanyol film megtörtént bűnügyet dolgoz fel. Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan Az angyalok földje egy erdélyi bányaváros sötét rejtélyeit boncolgatja.

Martti Helde észt rendező fekete-fehér, Nyomasztó csend című nagyjátékfilmje három különféle aspektusból közelíti meg egy testvérpár kapcsolatát. Stefan Malesevic Mamongájának hősei három különböző helyszínen, Boszniában, Montenegróban és Szerbiában küzdenek meg döntéseik következményeivel.

Nyomasztó csend

A nemzetközi zsűri október 19-én Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat.

A rovat további cikkei