fbpx

Pénteki kultúrrandi Szente Anita íróval

Irodalom 2021. 12. 03.

Nem várom el az olvasótól, hogy úgy értelmezze a szövegeket, mint én. Annak örülök, ha olvasás közben arra gondol, asszociál, amire akar − vallja Szente Anita, akinek nemrégiben Blues, libabőr és köntös címmel jelent meg első novelláskötete.

Portréfilm Zsille Gábor költőről

Irodalom 2021. 12. 03.

„Konzervatív bohém”, mint szenvedélyes polonistához illik; mániákus olvasószerkesztő, aki gondolatban még a körúti üzletek feliratait is korrektúrázza a villamosablakból, 1997 óta a Magyar Napló munkatársa. Tekintetéből ítélve különösen érzékeny ember, le sem tagadhatná, hogy költő.

Babiczky Tibor és Horváth Péter is a Látó-nívódíjjal kitüntettek között

Irodalom 2021. 12. 02.

Babiczky Tibor költő és Horváth Péter író is átveheti az idén a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat által megítélt nívódíjat, amelyet 30. alkalommal adnak át – közölte csütörtökön a folyóirat szerkesztősége.

„Minden emlék” – Exkluzív interjú Bernardo Atxaga világhírű baszk íróval

Irodalom 2021. 12. 02.

A spanyol nyelv gyönyörű, és tele van élménnyel, érzelemmel, egyszóval élettel, állapítottam meg, amikor Mihalyfy Julia spanyol anyanyelvű tolmács révén beemelődtem a baszk író, Bernardo Atxaga világába, gondolkodásába, valóságába és emlékezetébe a Cervantes Intézetben. Át- és újraélve beszélt, gesztikulált, kedvesen és derűsen a kerek asztalnál, amelyet körbe ültünk. Bár alig értettem belőle valamit, éreztem, hogy a más nyelven megformált mondatok mögött jelentőségteljes történetek vannak.

Az irgalomról – és más efféle lomról

Irodalom 2021. 12. 01.

Visszaszorulóban lévő fogalmaink, mint például az irgalom, az alázat vagy az erény vajon érzésként, viszonyként, magatartásformaként is kivesznek az emberből?

Kortárs íróink kedvenc kötelező olvasmányai – Láng Zsolt válaszol

Irodalom 2021. 12. 01.

A MeseCentrum körkérdés-sorozatában kortárs írókat kérdeznek kedvenc kötelező olvasmányukról. Ezúttal Láng Zsolt válaszolt.

Az elvesztett szőlőtábla összerakása – Zsille Gábor: Készülődés

Irodalom 2021. 11. 30.

Mire készülődik a költő a negyvenes évei végén? Zsille Gábor hatodik verseskötete címét fejtegetve okkal merülhet fel: meddig látni előre, s meddig hátra a közmondásos B oldalról, ahonnan – megint közmondásosan – messze már az indulás lendülete, de messze még a révbe érés nyugalma, biztonsága?

Kétnapos irodalmi piknikkel ünnepelték a 100 éve született Pilinszky Jánost

Irodalom 2021. 11. 29.

Könyvbemutatók, felolvasószínház, filmklub, koncert, tárlatvezetés, beszélgetés, irodalmi séta és érdeklődők százai – két nap koncentráltan a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky János költő tiszteletére. Ez a hétvégén megrendezett Pilinszky Piknik mérlege.

Markó Béla, Szarvas Melinda és Cserkuti Dávid kapták a Szépirodalmi Figyelő-díjakat

Irodalom 2021. 11. 29.

2021. november 26-án, a budapesti Magyar Műhely Galériában adták át a 2019‒2020-as Szépirodalmi Figyelő-díjakat. A száz éve született Pilinszky János előtt tisztelgő kiadvány bemutatójával egybekötött ünnepségen Markó Béla költő, Szarvas Melinda irodalomtörténész, kritikus és Cserkuti Dávid képregénykészítő részesült az elismerésben.