fbpx

„A műveltség okos ébrenlétem fönntartója legyen” – Ágh István

Irodalom 2023. 03. 24.

Március 24-én nyolcvanöt éves Ágh István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, a nemzet művésze.

Halott föld ez – Shrek Tímea kárpátaljai író első kötetéről

Irodalom 2023. 03. 23.

Shrek Tímea beregszászi írónő első novellagyűjteménye a pandémia kitörése előtt jelent meg. A járványt gazdasági válság és háború követte, Kárpátalja sorsa nem könnyebbedik, és mi aggódva olvassuk, miket írtak és írnak nekünk a határ túloldaláról.

Több száz Petőfi-kézirat vált elérhetővé az OSZK online adatbázisában

Irodalom 2023. 03. 22.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából mintegy ötszáz a költőhöz kapcsolódó kézirattal bővült szerdától az Országos Széchényi Könyvtár(OSZK) internetes tartalomszolgálatatása, a Copia.

Érdemes megtanulni jelen lenni – Bánkövi Dorottya írásról, fotózásról, zenélésről

Irodalom 2023. 03. 22.

„A zene és a fényképezés együttesen támogatja választott szakmámat, az írást. Hozzátesznek látásmódban, gondolati síkon, formailag és a ritmusban. Ezek most éppen egy operalibrettó készítésében kapcsolódnak össze, amelyen zeneszerző édesapámmal közösen dolgozunk."

A kín gyöngyei – A Petőfi múzeum Hajnóczy–Nádas-kiállításáról

Irodalom 2023. 03. 21.

A Petőfi Irodalmi Múzeum A létezés botránya – Hajnóczy Péter és Nádas Péter írói világai című kiállítása bővelkedik drámai elemekben. Arra figyelmeztet, hogy írni éppúgy lehet vérre menő, vesztünket csupán regisztráló helyzetjelentés, mint a fegyelem erejével traumáink fölé kerekedő birkózás.

Dragomán György: Nemcsak főzni kell megtanulni, de enni is tudni kell

Irodalom 2023. 03. 18.

Az irodalmat kedvelők regényeiről ismerik, a haspókok és az ínyencek kíváncsiságát pedig receptjeivel kelti fel. Akadnak olyan könyvmolyok is, akik haspókok, és olyan ínyencek is, akik nem bánják, ha két recept között megbújik egy novella vagy regényrészlet. Természetesen az evésről.

Mesterséges intelligencia fedezte fel Lope de Vega eddig ismeretlen drámáját

Irodalom 2023. 03. 17.

A francia Laura című darabot ezerháromszáz korabeli kézirat vizsgálatát követően a spanyol mester műveként azonosították.

10 friss magyar könyv márciusra

Irodalom 2023. 03. 16.

Családregény, apai gondok, irodalmi gasztronómia, kortársvers-antológia – a közelmúlt magyar könyvterméséből válogattunk.

A Petőfi-vírus ma is fertőz – Bánki Éva első ifjúsági regényéről

Irodalom 2023. 03. 15.

Mit keres Petőfi Sanyi egy elit, angol tannyelvű budai általános iskolában? Hogyan kápráztatja el a szegény, de rendkívül okos és talpraesett fiú az egész osztályt fantasztikus ötleteivel? Miként változtatja meg mindannyiuk életét egy misztikus barlangi kaland?