fbpx

„A szent szomorúság költője volt” – Pátkai Rozina Pilinszky-estje Kapolcson

Irodalom 2021. 07. 26.

Július 29-én Pilinszky „zenei párhuzamosa” lesz a Művészetek Völgyében, nagy szerényen mégis csupán a költő örökségét ápoló médiumnak tartja magát. Szerencsés megajándékozottnak, aki boldog, hogy továbbadhatja, amit kapott.

Kivételes vendéggel indult útjára a Pilinszky-séta

Irodalom 2021. 07. 26.

Július 24-én, kivételes érdeklődéstől övezve, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvaráról indult útjára elsőként a 2021-es Pilinszky-centenárium irodalmi sétája Juhász Anna irodalmár vezetésével.

Nyelvi tévhitek: a zöldre festett rácsos kapu és a fára mászott macska

Irodalom 2021. 07. 26.

Miért énekelhetjük teli torokból, őszintén, nyelvhelyességi hibától mentesen, hogy zöldre van a rácsos kapu festve, és miért nem fogalmazhatjuk meg ugyanilyen felhőtlenséggel, hogy a macska föl van mászva a fára? A nyelvi babona újabb részletéről rántjuk le a leplet!

André Ferenc nyerte a PesText irodalmi pályázatának szakmai díját

Irodalom 2021. 07. 26.

Megszületett az eredmény a PesText világirodalmi fesztivál 2021-es, Buborék hívószóra kiírt irodalmi pályázatán. A zsűri döntése alapján a szakmai díjat André Ferenc Foszfor és verejték című alkotása nyerte.

Igaz mesék Kapolcsikumból

Irodalom 2021. 07. 23.

Fehérarany csend ül a bodzatányéron. Templom tornyában harangzúgás ébred, nyárillatpermetből könnyű takaró terül a fákra. Barna kutyák futnak a fűben, édesanya ölelésében két apró gyermek szuszog.

Strandtól a harangtoronyig: hétköznapi helyszíneken támadnak a versek

Irodalom 2021. 07. 23.

Két éve Balatonalmádi három strandjáról indult, idén őszre az egész országot behálózza a Vers a peronon akció, amelyhez nemrég Bereményi Géza, Mácsai Pál, Beck Zoli (30Y), Terék Anna és Áfra János is csatlakozott.

Mészöly 100: Kerítéskiállítás nyílt az MMA székházánál

Art&Design 2021. 07. 22.

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Bajza utcai épületének kerítésén.

Könyvmisszionárius a közösség szolgálatában

Irodalom 2021. 07. 22.

Czakó Rékával, a Neveljünk olvasókat! csoport alapítójával Parti Judit beszélgetett a MeseCentrum oldalán.

Elhunyt Kántor Péter költő

Irodalom 2021. 07. 21.

A József Attila-díjas, babérkoszorús alkotót 72 éves korában érte a halál.