fbpx

A Montágh-tényező

Irodalom 2022. 08. 13.

Az 1986. augusztus 14-én, mindössze 51 évesen elhunyt gyógypedagógus, logopédus, tanár a magyar beszédművelés legismertebb alakja, neve a szép beszéddel kapcsolódott össze.

Fejtörésre sarkall a kocka és feltalálója, Rubik Ernő is

Irodalom 2022. 08. 13.

Ha egyetlen kérdést tehetne fel Rubik Ernőnek, mi volna az?

Péntek kultúrrandi Bárány Bence előadóval, a Vates márka alapítójával

Irodalom 2022. 08. 12.

Bárány Bence a Vates márka társalapítója és tulajdonosa, akit a hazai slam poetry közösség népszerű tagjaként és a Slam Poetry Győr alapítójaként is ismerhetünk. A slam három perc tizenöt másodperces időkorlátját egy ideje egész estés előadásokra cserélte: Mészáros Péterrel a színházat, a költészetet és a stand upot keverik össze szórakoztató és elgondolkodtató koktéllá.

A magyar irodalom szabálytalan panoptikuma – László Ferenc Honi bestiáriumáról

Irodalom 2022. 08. 11.

Nem irodalomtörténeti munka, hanem „szenvedelmes” ismeretterjesztés László Ferenc új kötete, amely méltán és méltatlanul nem ismert vagy félreismert szerzők velős portréit tartalmazza.

Ezek a könyvek taroltak a Bookline júliusi sikerlistáján

hírek 2022. 08. 10.

A Bookline havonta megjelenő sikerlistáin gyakran szerepelnek romantikus alkotások, a nyári hónapokban azonban különösen nagy az érdeklődés a szívhez szóló olvasmányok iránt. Jól mutatja mindezt, hogy júliusban tizenhét szerelemmel teli, izgalmas és fordulatos művet találunk az ötven legkeresettebb cím között – még ha az első három helyen más kategóriába tartozó könyveket is találunk Delia Owens, Jean Raspail és dr. Máté Gábor tollából.

„Amikor szent terekről beszélünk, közösségekre gondolunk” – Dejcsics Konrád fesztiváligazgató az Arcus Temporumról

Irodalom 2022. 08. 10.

Augusztus 26-a és 28-a között ismét várja vendégeit az Arcus Temporum: a bencés szerzetesközösség, valamint barátai és „üzletfelei”, a magyar és nemzetközi művészeti élet neves képviselői. Nem azért, hogy „kioktassák” a világot keresztény kultúrából, hanem hogy a hozzájuk látogatókkal együtt „vállvetve küzdő befogadókká” váljanak.

Ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Irodalom 2022. 08. 10.

Nyolcvan éve, 1942. augusztus 10-én született Hajnóczy Péter író, a modern magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja.

Fábry Zoltán felvidéki magyar író 125 éve született

Irodalom 2022. 08. 09.

Az etika jobban érdekelte az esztétikánál. Mindenről tudott s mindenre reagált, Thomas Mann-nal és Romain Rolland-nal levelezett. 1966-os, Európa elrablása című kötete nemcsak a fasizmust, de a többi önkényuralmi rendszert is ábrázolja – ez a legmaradandóbb műve. „Európa: humanizmus… Európa: antinacionalizmus… Európa: kultúra” – írta.

Lackfi János: „Az extázis önmagunk meghaladása” – podcast

Irodalom 2022. 08. 09.

Mi lenne, ha... – játék a lehetőségekkel. A Kultúra.hu podcastjának e heti vendége Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író.