fbpx

Harminc éve hunyt el Bay Zoltán, aki először mérte meg pontosan a Föld–Hold távolságot

hírek 2022. 10. 03.

Harminc éve, 1992. október 4-én halt meg Bay Zoltán magyar–amerikai fizikus, a múlt század egyik legkiválóbb tudósa, az első holdradar kidolgozója, aki először mérte meg pontosan a Föld–Hold távolságot.

Nádas Péter: Az összes szereplőm én vagyok

Irodalom 2022. 10. 01.

Október 14-én ünnepli 80. születésnapját Nádas Péter író, fotográfus, akit az évforduló alkalmából többnapos programsorozattal köszöntenek a fővárosban. Az MTI-nek adott interjúban elmondta: az idén megjelent Rémtörténetek című regénye az eddigi legszemélyesebb műve, amelyben tulajdonképpen minden szereplő ő maga.

Könyvfesztivál – Cantabile című regényével érkezik Jean-Claude Mourlevat Astrid Lindgren-díjas francia író

Irodalom 2022. 09. 30.

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg az Astrid Lindgren-díjas francia író, Jean-Claude Mourlevat Cantabile című regénye a Vivandra kiadó gondozásában. A szerzővel szombat délelőtt beszélget a Millenáris D épületében László Kinga, a kötet fordítója.

Hetvenéves Bari Károly költő

Irodalom 2022. 09. 30.

Október 1-jén hetvenéves Bari Károly Kossuth-díjas költő, műfordító, folklórkutató, grafikus, a magyarországi cigány irodalom jelentős képviselője.

Könyvfesztivál – Szvetlana Alekszijevics: A birodalom csak most esik szét

Irodalom 2022. 09. 29.

A kilencvenes években azt hittük, véget ért a kommunizmus. De az ukrajnai háború azt mutatja, hogy a birodalom csak most fog szétesni – mondta Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas fehérorosz író csütörtökön Budapesten.

Megnyílt a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Irodalom 2022. 09. 29.

Megnyílt a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtök este a Millenárison.

Amikor egy költőnő elszabadul – Erlend Loe: Leltár

Irodalom 2022. 09. 29.

A norvég író legutóbbi, magyarul megjelent könyve egy idősödő költőnő ámokfutásáról szól, de főszereplője a kulturális élet bármely területén dolgozhatna. A dilettáns kritikusokkal és kiszámíthatatlan népszerűségi indexekkel súlyosbított, létbizonytalanságban tengődő értelmiségi lét sokak számára ismerős lehet.

Tóbiás Krisztián kapja idén a Csáth Géza-díjat

Irodalom 2022. 09. 29.

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) hetedjére adja át a kitüntetést, a PesText részeként negyedik alkalommal. A Csáth Géza-díj a szövetség 2016-ban, kizárólag adományokból alapított irodalmi díja, melynek kuratóriumát a FISZ-tábor nulladik napjának mindenkori résztvevői alkotják.

Szekértáborok, értékrendek – beszélgetés Száraz Miklós Györggyel

Irodalom 2022. 09. 29.

A kortárs irodalom aktuális kérdéseit firtató beszélgetéssorozatban Farkas Wellmann Endre ezúttal Száraz Miklós György írót kérdezte. A helyőrség.ma oldalán olvasható interjúban szekértáborok, értékrendek kerülnek szóba, és az is, hogy milyen ma írónak lenni Magyarországon.