fbpx

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma-kötete lett az év könyve

hírek 2022. 12. 06.

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium című kötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját.

A csend legmélyén – Légrádi Gergely: Alkalomadtán

Irodalom 2022. 12. 06.

Tolsztoj műve, az Anna Karenina a következő, ismert tétellel kezdődik: „A boldog családok mind hasonlítanak egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.” Légrádi Gergely új, Alkalomadtán című regénye Tolsztoj kezdőmondatának második felét illusztrálja.

Peter Handke Nobel-díjas osztrák író nyolcvanéves

Irodalom 2022. 12. 06.

December 6-án 80 éves Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, a német nyelvterület egyik legismertebb és legellentmondásosabban megítélt szerzője, az úgynevezett „hazaellenes irodalom” (Anti-Heimat-Literatur) egyik képviselője.

„Miért ne lennék optimista?” – Interjú Tóth Erzsébettel

Irodalom 2022. 12. 05.

A költészet, bármilyen állapot uralkodjon is a világban, él és élni akar. Generációja meghatározó alkotójával, Tóth Erzsébet költővel, íróval, esszéistával beszélgettünk diktatúráról, szabadságról, szellemi kilátásainkról.

Ötvenegy különleges ember története Sal Endre új könyvében

hírek 2022. 12. 05.

Ötvenegy különleges ember történetét mutatja be Sal Endre Hősök és kalandorok – Mesél a Fiumei úti sírkert című kötete, amelyet a Fiumei úti sírkertben mutattak be hétfőn.

Élt, él, élni fog – Mi az?

Irodalom 2022. 12. 03.

Valószínűleg többen kapásból rávágták a fenti kérdésre a választ, majd néhány (tized)másodperccel később arra gondoltak, hogy nem, ő mégsem lehet. Már csak azért sem, mert a kérdés nem „ki”, hanem „mi”.

Berki Tamás Hangszálak címmel írt könyvet

Irodalom 2022. 12. 02.

Regényszerű, alapvetően saját élete történeteire épülő könyvet írt Berki Tamás. A hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese jövőre új lemezt is tervez.

Időgép – Pilinszky-koncert a Magyar Zene Házában

Irodalom 2022. 12. 02.

Pilinszky János november 27-én, a születésnapján egy-egy fénylő pillanat erejéig ott lehetett a Magyar Zene Házában, a verseinek megzenésítésére a Kertész Imre Intézet által kiírt pályázat alkalmából rendezett, telt házas koncerten. Ami egyszerre volt felemelő és felkavaró, mert a távolodására, alakjának-életművének lassú halványulására is figyelmeztetett.

Premodern közelítés egy merengő leányhoz – Vörösmarty Mihály verséről

Irodalom 2022. 12. 01.

Azt hiszem, magamnak sem magyaráztam meg soha, hogy miért volt idegen A merengőhöz című vers. El sem jutottam ennek a riadalomnak a megfogalmazásáig.