fbpx

A népmeséink aranyszőrű paripája

Irodalom 2023. 02. 01.

Csodálatos felépítése, különlegesen kecses mozgása, fantasztikus állóképessége és rendkívüli intelligenciája teszi egyedivé az akhal tekét, azt a lófajtát, amelyen honfoglaló őseink érkeztek hazánkba. Kocs Mihály állatorvos, lótenyésztő, mozgásszervi specialista népmeséink arany- és ezüstszőrű hőseiről mesélt.

„Ez az, amit csakis mi írhatunk meg” – Interjú Berta Zsolttal

Irodalom 2023. 01. 31.

„Tudnunk kell, hogy amit írunk, gondolunk, azt már emberek milliárdjai gondolták-érezték előttünk. Mi csak lejegyezzük. Íródeákként. Az az író, aki úgy gondolja, hogy újat tud mondani az embereknek úgy általában, semmit sem tud az emberekről.”

Minden idők legjobb háborús regényének írója, Norman Mailer

Irodalom 2023. 01. 31.

Száz éve, 1923. január 31-én született Norman Mailer Pulitzer-díjas amerikai író. Megírta minden idők legjobb háborús regényét és Marilyn Monroe életrajzát, és megalapította az első amerikai alternatív hetilapot.

Petőfi másképp Horvátországban – Villáminterjú Zsille Gáborral

Irodalom 2023. 01. 30.

Petőfi másképp címmel tartott előadást a Petőfi Kulturális Ügynökség képviseletében január 16-án a Rijekai Egyetemen Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító, január 18-án pedig a Zágrábi Egyetemen Petőfi és Arany legendás irodalmi barátságáról beszélt.

„Mindenkinek ajánlom, akinek volt gyermekkora”

Irodalom 2023. 01. 28.

Miként hat a fogantatás és a születés a későbbi jellemfejlődésre? Milyen szerepe van az anyai, apai mintának a személyiség alakulásában? Hogyan befolyásolja a gyerekkor a felnőttkori döntéseket? Mindezekre választ ad dr. Berentés Éva, a pszichológia tudományok kandidátusának Mindenható gyermekkor című könyve.

„A meseregény megírására az ösztönzött, hogy beszéljek a gyerekeimnek a háborúról”

Irodalom 2023. 01. 27.

A mesékben minden lehetséges, még a lehetetlen is, így aztán miért ne játszódhatna egy mese Nemlehet-országban? Nemrég jelent meg Mezey Katalin Kivala Palkó Nemlehet-országban című nagy sikerű mesekönyvének új kiadása, ennek kapcsán beszélgetett Poós Zoltán a Kossuth-díjas írónővel a MeseCentrum oldalán.

A mesterséges intelligencia feleslegessé teszi az írókat?

Irodalom 2023. 01. 26.

A mesterséges intelligencia zenét szerez, grafikát készít, blogol, verset, forgatókönyvet és regényt is ír. A gépek az emberi alkotókat segítő eszközökből kreatív entitásokká váltak. A következő bestseller szerzője talán már nem is ember lesz?

Bereményi Géza: Az írás menekülés az alaktalan rettenettől

Irodalom 2023. 01. 25.

Amikor gyerekként diftériás lett, nagyapja egy kiló aranyat adott az életéért, nagyanyja pedig misét mondatott. Ütötte nevelőapa, rendőr és egyetemi tanár, mert volt valami szokatlan a tekintetében. Miután leszerelt, cipői különösen kopogtak a Keleti pályaudvar peronján, azóta ír verset, dalszöveget, novellát, regényt, drámát és filmet. Bereményi Gézával Regős Mátyás beszélgetett.

„Ha nincs viszonyunk ahhoz, amit csinálunk, inkább ne csináljuk” – Edwin Morgan versei Turczi István fordításában

Irodalom 2023. 01. 23.

Edwin Morgan skót költő válogatott verseit A démon kiskátéja címmel a Magyar Napló könyvesboltban mutatták be január 19-én. Zsille Gábor író a kötet fordítójával, Turczi István József Attila-, Babérkoszorú- és Prima Primissima díjas költő, író, műfordítóval beszélgetett.