fbpx

Gyermeki öröm – 50 éves az Opera gyermekkara

Zene 2021. 09. 25.

Az októberi jubileumi koncerten, amelyet elodázhatott, de el nem törölhetett a világjárvány, lesz alkalom nosztalgiára, ünneplésre, és jut a zenei örömökből is. Csabai Máté írása.

Felmérés készül a magyar könnyűzenei oktatásról

kultpol 2021. 09. 24.

Nagyszabású online felmérést indított három magyarországi szervezet azzal a céllal, hogy a könnyűzenei oktatás kihívásait, új lehetőségeit, jövőjét feltérképezzék. Mindenki véleményét várják, aki oktatóként, zenészként vagy csak érdeklődőként megosztja elképzeléseit, tapasztalatait. Az eredményeket októberben, egy konferencián ismertetik.

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Zene 2021. 09. 24.

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség. Még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is. Hogy ki ő?

Kitörés Platón barlangjából – három év után új lemezzel jelentkezik az ék

Zene 2021. 09. 23.

A pandémia okozta érzelmi hullámvasút igazán megérlelte a dalokat, így végül kétszer rögzítették a lemezt – az Out Of The Cave egy igazán színes és rendkívül önazonos zenei-lelki korkép lett az ék zenekarról. Premier!

Klippremier: Tóth Balázs – Szívek tánca

Zene 2021. 09. 23.

Novemberben érkezik a Marble Mist szólógitárosa, Tóth Balázs első, kilenc dalból álló nagylemeze, amely az elmúlt három év dalainak egyvelege magyar és angol nyelven. Az album utolsó előfutárához, a Szívek táncához Balázs maga készített videóklipet. Premier a Kultúra.hu-n!

„A földi élet olyan, mint a Nap” – Exkluzív interjú Vásáry Tamással

Zene 2021. 09. 21.

Hat koncertet vezényel ebben a szezonban a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén Vásáry Tamás, az együttes elnök-karmestere. A novemberben kezdődő, négyrészes Brahms-ciklus a zeneszerző szimfóniáiból és versenyműveiből mutat be nagyszabású programot. Interjú.

Könnyűzenei pályázatokról tartottak nyílt napot a PIM-ben

kultpol 2021. 09. 20.

„A zeneipar egészét szeretnénk támogatni valamilyen formában” – mondta Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei pályázatokról szóló nyílt napján.

Tizenhat éves kanadai versenyző nyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny fődíját

Zene 2021. 09. 20.

A kanadai Kevin Chen nyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny fődíját, a második helyen az olasz Giovanni Bertolazzi végzett, míg a harmadik a magyar Kovács Gergely lett.

Elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas karmester, hegedűművész

Zene 2021. 09. 20.

Hatvannyolc éves korában, súlyos betegség következtében váratlanul elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas karmester, hegedűművész.