fbpx

Vitáris Iván és Balla Máté akusztikus bulit nyomott

Zene 2022. 06. 25.

Az Ivan and the Parazol énekese, Vitáris Iván és gitárosa, Balla Máté nagyszerű koncertet adott a Pontoon orrában június 18-án.

Véget ért a 14. Budapesti Wagner-napok sorozata

hírek 2022. 06. 25.

A Rienzi című opera koncertszerű előadásával ért véget a 2022. június 9. és 22. között 14. alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napok.

Évadot zárt a Pannon Filharmonikus Zenekar

hírek 2022. 06. 24.

A Pannon Filharmonikusok lezárta jubileumi, Az élet sója című évadát. Tevékenységük összegzésében és a következő évad terveire vonatkozóan érzékelhető egyik mottójuk, mely szerint az örökségből formálják a jelent, a múltból építik a jövőt.

„A bartóki zenében benne van az egész univerzum” – Fried Péter Bartók–Pásztory-díjat vett át

Zene 2022. 06. 24.

Több mint egy Bartók–Pásztory-díj birtokosa. Furcsán hangzik, mégis igaz, mert korábban már 1992-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesi társulata és énekkara részesült az elismerésben. Fried Péter akkor még csak öt esztendeje volt az Operaház magánénekese. Idén azonban személyesen a Liszt-díjas operaénekest jutalmazták, hiszen „kimagasló művészeti tevékenységével hozzájárult a hazai zenekultúra fejlődéséhez és a bartóki szellemi örökség továbbviteléhez”.

A Bagossy Brothers Company jegyzi a Balaton dalát

Zene 2022. 06. 23.

A klipben Varga Ádám, Tilla és Marsalkó Dávid is szerepel.

Fiatal zenészeket segít a New Millennium Nemzetközi Akadémia

hírek 2022. 06. 23.

A 2022-ben megalakult New Millennium Nemzetközi Akadémia (NMIA), amelynek alapja a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál a mesterkurzusaival minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív zenészeknek, melynek keretében olyan világhírű zenészektől, tanároktól, művészmenedzserektől és szakértőktől tanulhatnak, akik aktív résztvevői az európai kulturális életnek.

Megjelent a Borbély Mihály Polygon új lemeze

hírek 2022. 06. 23.

Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés András triója januárban rögzítette a második lemezét, amely a Fonó kiadásában jelenik meg Bájoló/Enchantment címmel.

A Lázár tesók az Esernyősben

Zene 2022. 06. 23.

A Lázár tesók Csernovszky Márkkal kiegészülve június 17-én koncerteztek az Esernyős belső udvarán.

„A jazz igazságos műfaj: ha nem szól jól a zenéd, megbuksz” – Interjú Sárik Péterrel

Zene 2022. 06. 22.

Felrázza a hétköznapok monotonitásába fásult alvajárót, lemossa a lélekre tapadt egykedvűséget, felkavarja, kisimítja az elmét, mint tó vizét a vihar utáni csend – ezt teszi közönségével a Sárik Péter Trió. A világjárvány miatt az erdélyi jazzrajongók táborának három évet kellett várnia a Bartók Béla műveinek feldolgozásaiból készült, X Bartók című lemez bemutatójára. A trió június elejétől söpört végig Erdélyen: Marosvásárhelytől Gyergyóalfaluig, Szatmárnémetitől Apácáig 12 településen koncertezett. A turné csíkszeredai állomásán, egy hosszúlépés mellett beszélgettem Sárik Péterrel.