fbpx

„Boldogság, hogy Wagner-heroinákat alakíthatok” – Schöck Atala színes repertoárjáról

Zene 2022. 10. 03.

A koncertpódiumon és az operaszínpadon egyaránt otthon érzi magát. A nadrágszerepekre, amelyekre a hangszíne tette hivatottá, jó és becsülendő emlékekként tekint. De ma már inkább a hús-vér asszonyok, a drámai figurák foglalkoztatják. Bartók Kékszakállújának Juditja vagy Wagner hősnői mindennap új kihívást jelentenek a számára. A Liszt-díjas alt énekesnővel, Schöck Atalával beszélgettünk.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

Zene 2022. 10. 02.

Ma hajnalban, 80. életévében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar jazz ikonikus alakja – adta hírül a Magyar Jazz Szövetség.

„Mi önmagáért szerettük a népzenét” – Beszélgetés Sebő Ferenccel

Zene 2022. 10. 01.

Sebő Ferenc a 20. századi magyar zene észrevétlen varázslója. Neki köszönhetjük az énekelt versek reneszánszát, a táncházat, a népzene felvirágzását. Persze nem egyedül járta végig az útját, interjúnkban mesél társairól és meghatározó élményeiről, amik a zenéről alkotott elképzelésünket is a feje tetejére állítják. A hetvenöt éves művész a hétvégén birtokba veszi a Magyar Zene Házát.

Mi lenne, ha... Beck Zoli zenésszel

Zene 2022. 10. 01.

Beck Zoli számomra jóval több mint zenész. Teremtő, aki lázasan kutatja, hogy a világ üres részeit hogyan lehet jelentéssel megtölteni.

Pénteki kultúrrandi ifj. Lendvai József hegedűművésszel

Zene 2022. 09. 30.

Mindig szeretett játszani: először leginkább focizni. Később, gyerekszínészként az Operettszínházban a Szépség és Szörnyetegben kapott szerepet, és évekig játszott a Barátok köztben is. A hegedű csak 11 évesen került a kezébe. Ma a Zeneakadémia mesterképzésén tanul.

Különleges zeneművek, jeles évfordulók a Szent István Filharmonikusoknál

Zene 2022. 09. 29.

Meghirdette 2022–23-as évadát a Szent István Filharmonikusok. A 68 éves művészeti múlttal rendelkező zenekar a hazai komolyzenei élet egyik kiemelt együttese. Idén négy bérletprogrammal várják az érdeklődőket.

5+1 koncert a zene világnapjára

Programajánló 2022. 09. 29.

Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa október 1-jét a zene világnapjává tette. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Megjelent Ákos első filmzenealbuma

Zene 2022. 09. 29.

Magunk maradtunk címmel megjelent Ákos első filmzenealbuma. Ezt a zenész az általa rendezett, idén tavasszal azonos címmel bemutatott kisjátékfilmhez írta. A CD-n és az LP-n egy új dal is szerepel több verzióban.

Varga Livius showman és a néma teregetés császára

Zene 2022. 09. 29.

Varga Livius A Kutya Vacsorája zenekar frontembere, a Quimby oszlopos tagja, és olyan színes személyiség, akit nem könnyű bemutatni. Perkázik és dobol, a zene mellett pszichológiával foglalkozik, imád a természetben lenni, sokat formált rajta az apaság, a Covid óta pedig a korábbinál is több időt tölt a családjával. Találkozásunkkor éppen a Budapest Parkba sietett.