fbpx

Egy korrekt műsor még nem produkció – Ferenczi György a fiatal népzenészek ösztöndíjprogramjáról

Zene 2023. 01. 30.

„A jól eljátszott számok összessége, a zeneileg steril műsor a lőtéri kutyát sem érdekli... Produkció az, ami úgy hangzik fel, hogy az embereket megrázza, leköti a figyelmüket” – állítja Ferenczi György. A fiatal népzenészek amerikai ösztöndíjprogramjáról beszélgettünk vele.

Digitális detox a hangversenytermekben – nem csak fiataloknak

hírek 2023. 01. 30.

Akik rendszeresen eljárnak hangversenyekre, megtanulnak újra lelassulni, kizökkennek a környezetből rájuk zúduló ingerekből, és nem utolsósorban rövid, de annál hatékonyabb digitális detoxot tartanak.

A Rackákkal zárja workshopját a bluegrass szakértője, Raymond McLain

Zene 2023. 01. 27.

Népzenei alkotói és zeneipari műhelymunkát tartott a héten Raymond McLain, a Morehead State University és az East Tennessee State University korábbi tanszékvezetője. A zenészek az amerikai zeneipar múltjáról és jelenéről, színpadi előadásról és hangrögzítési technikákról is tanulhattak.

Külföldi és hazai színpadokon lépnek fel a Snétberger Masterclass diákjai

Zene 2023. 01. 26.

A Snétberger Program új, emelt szintű képzésének keretében számos sikeres hazai és külföldi fellépést tudhatnak maguk mögött a diákok Európa-szerte.

Bizalmi alapon, magas színvonalon – Magyar zenészek hallhatók a legnézettebb sorozatokban

Zene 2023. 01. 25.

A Wednesday a Netflix valaha legnézettebb sorozata. A benne elhangzó zenéket Magyarországon, a Budapest Scoring stúdióban, magyar zenészekkel vették fel a komponista, Danny Elfman személyes irányításával, Tim Burton rendezésével. A főszereplő csellószólóit Ölveti Mátyás játszotta fel a megrendelő személyes kérésére.

80 éve született az örök lámpalázas, indiánlelkű dalnok, Cseh Tamás

Zene 2023. 01. 22.

Január 22-én született a magyar könnyűzene egyik legnagyobb hatású alakja, Cseh Tamás, aki idén 80. életévét tölthetné. Cikkünkben rá emlékezve összegyűjtöttük életútjának nevezetes fordulópontjait.

„A zenét a nép felé, a népet a zene felé vitte”

Zene 2023. 01. 21.

Erkel Ferenc soha nem volt a fősodorban – mondja Somogyváry Ákos karnagy. A zeneszerző szépunokája az elmúlt harminc évben sokat tett azért, hogy a közismert Dohnányi-átirat helyett egyre többen megismerjék Erkel feszesebb, verbunkos eredeti Hymnusát.

Nekünk írták a dalt! – Poptörténeti kiállítás nyílik a Magyar Zene Házában

KULTURA.HU 2023. 01. 20.

A Nekünk írták a dalt! átfogó és egyedülálló poptörténeti tárlat, amely végigvezeti a látogatókat az 1950-es évek rock’n’roll-korszakától az első Sziget-színpadig.

AWS zenekar – Közösségi búcsúzás és közös folytatás

Zene 2023. 01. 19.

Az AWS metálzenekar 2017-ben megnyerte A dal című tehetségkutatót, 2018-ban pedig ők képviselték Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A hazai zeneipar legmegrázóbb eseménye volt, amikor 2021 februárjában elhunyt frontemberük, Siklósi Örs. Ami ezután történt viszont, a legszebb emlék, amit neki állíthattak: az AWS zenél és működik tovább.