fbpx

Év végi leltár – Filmek, amelyekről írtunk idén

Film 2022. 12. 06.

Ebben az évben is sok jó filmet láttunk, sok fontos évfordulóról emlékeztünk meg. Összegyűjtöttük közülük a kedvenceinket.

A borsodi szegénylegény félig elmesélt története – Larry (kritika)

Film 2022. 12. 05.

Ha a filmnek nem volt más célja, mint a traumatizált fiú és a bántalmazó apa sorsfordulatának láttatása és az undergound rap meg a zeneipar közti feszültség, netán a borsodi cigányság vagy a pásztorkodás és általában Borsod mind csak mellékes ürügy volt ehhez, akkor a film minden vállalását teljesítette.

Akik maradtak – Beszélgetés a traumák feldolgozásáról

Film 2022. 12. 04.

A XX. század Magyarországon is traumákkal teli időszak volt, a történészek és a pszichológusok együttműködése ezért kiemelten fontos a korszak feltárásához. A Félmúlt beszélgetéssorozat legutóbbi alkalmán az egyéni és a kollektív traumákról volt szó.

A francia film férfieszménye – 100 éve született Gérard Philipe

Film 2022. 12. 04.

Magyarországon is járt, fotó is megörökítette „a magyar Gérard Philipe-pel”, Zenthe Ferenccel történt találkozását.

„A tragédia megtörténik” – Szilágyi Fanni a Veszélyes lehet a fagyiról

Film 2022. 12. 03.

Stork Natasa arcai, kettőssége, kettővé válása, ez a nagy szemfényvesztés sokáig a nézővel marad. Lenyűgöző mint színészi virtuozitás, de legalább annyira izgalmas a mögöttese, annak a mélysége és misztikuma. A szinte megszállott akarás, amellyel az alkotók az emberi és a női létezésre vonatkozó víziójukat át akarják adni.

A nő illatával indul az Itáliai utazás-sorozat új évada az Urániában

Film 2022. 12. 02.

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész talán legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Netflix kínálatában az Eltörölni Frankot

Film 2022. 12. 01.

Fabricius Gábor többek között Velencében, Karlovy Vary-ban és Hágában díjazott nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot decembertől már a Netflix repertoárjában is megtekinthető.

„Az animálás is bábozás, csak digitális formában” ­– Beszélgetés Bősz Mirkóval, a Cinemira Teen nyertesével

Film 2022. 11. 29.

Bősz Mirkót a Pepe című tévéfilmsorozat gyerekszereplőjeként és több színházi előadásból ismerhetjük már. Ezúttal filmesként mutatkozott be, nem is akárhogyan: Zoom Out című kisfilmje a Cinemira Teen Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon, a 19 év alattiak versenyén a Lego kategória legjobb filmje és a Cinemira videóverseny fődíjas alkotása lett.

Aki feltalálta a rendezői változatot – Sir Ridley Scott 85 éves

Film 2022. 11. 29.

November 30-án ünnepli születésnapját Sir Ridley Scott brit rendező, napjaink egyik legsikeresebb és legtermékenyebb alkotója.