fbpx

Magyar filmpremierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Film 2023. 05. 31.

Június 7-én kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyen mintegy száz magyar filmet, köztük több premiert is láthat a közönség Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen kilenc helyszínen.

Véget ért a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Film 2023. 05. 31.

Véget ért Breier Ádám első egész estés filmje, a Lefkovicsék gyászolnak forgatása. A Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készülő alkotáshoz a stáb Izraelben is vett fel jeleneteket. A film a tervek szerint 2024 tavaszán lesz látható.

Francia film nyerte az Arany Pálmát Cannes-ban

Film 2023. 05. 28.

Justine Triet francia rendezőnő Anatomie d'une chute (Egy zuhanás anatómiája) című filmjének ítélte az Arany Pálmát szombat este a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Ruben Östlund svéd rendező által vezetett nemzetközi zsűri.

Magyar siker Cannes-ban: Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas

Film 2023. 05. 28.

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült, 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát a 76. Nemzetközi Cannes-i Filmfesztiválon. Az elismerést Enyedi Ildikó zsűrielnök adta át a rendezőnek.

Nagy visszatérőkkel zárult a verseny Cannes-ban

Film 2023. 05. 27.

Legendás rendezők alkotásaival zárult a cannes-i filmfesztivál versenye: a német Wim Wenders egy Japánban játszódó történettel, míg a kétszeres fődíjas, 86 éves brit Ken Loach saját állítása szerint élete utolsó filmjével érkezett. A díjakat a ma esti záróünnepségen nyújtja át a zsűri.

Ingyenesen látható a Macskafogó a Filmión

Film 2023. 05. 25.

Vasárnapig ingyenesen látható minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó és folytatása, a Macskafogó – A sátán macskája, valamint a Modern edzésmódszerek című 1970-es rövidfilm a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

Ternovszky Béla: „A közösségben létezés életformája volt számomra otthonos mindig is”

Film 2023. 05. 23.

Május 23-án tölti be nyolcvanadik életévét Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója.

Az auschwitzi haláltábor parancsnokáról szóló film a cannes-i fődíj esélyese

Film 2023. 05. 22.

A Le Film Francais című szaklap által megkérdezett kritikusok az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című, Jonathan Glazer rendezte filmet tartják az Arany Pálma esélyesének.

Átadták a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivál díjait

Film 2023. 05. 21.

A Kárpát-medence természeti értékei szekcióban a hosszú filmek kategóriában Szendőfi Balázs Volt egyszer egy vadvízország című alkotása kapta az első helyezést.