fbpx

Vizuális pompa – A Farkasok népéről

Film 2021. 12. 04.

Tomm Moore ír folklórtrilógiájának záró darabját, a Farkasok népét (WolfWalkers) a 19. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál filmjeként, november 28-án az Urániában láthatták a nézők. Az animációs zseni nagyjátékfilmje mindent felvonultat, ami miatt az elmúlt évtizedben két filmjét: a 2009-es Kells titkát és a 2015-ös A tenger dalát is Oscar-díjra jelölték.

Ezek voltak a kedvenc filmjeink idén

Film 2021. 12. 02.

Az idei évben bemutatott filmek közül válogatva állítottuk össze szubjektív listánkat.

Antall József megformálását pályafutása legnagyobb kihívásának érzi Seress Zoltán

Film 2021. 12. 02.

A rendszerváltás utáni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökét, Antall Józsefet alakítja Seress Zoltán a most készülő Blokád című mozifilmben, amit színészi pályafutása izgalmas megmérettetésének tart.

Lengyelország Oscar-díjra nevezett filmje az Európai Moziéjszakán

Film 2021. 12. 01.

Az Oscar-díjra nevezett Nem hagytak nyomokat című lengyel történelmi drámát premier előtt láthatja a magyar közönség az Európai Moziéjszakán, december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Bemutatják a Verespatak történetéről szóló mozifilmet

Film 2021. 11. 30.

Csütörtökön mutatják be a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági expó és világtalálkozó elnevezésű rendezvényen Kocsis Tibor Dávid aranya című dokumentumfilmjét, amelyben a Balázs Béla-díjas filmrendező a verespataki aranybánya történetét dolgozza fel.

Négy dokumentumfilm gyártását támogatja a filmintézet

Film 2021. 11. 30.

Dokumentumfilm készül a futballtörténelem egyik legizgalmasabb alakjáról, Siflis Gézáról, folytatódik a Szemünk fényében megismert világtalan pár családja mindennapjainak bemutatása. A nagy sikerű Vadászati és természeti világkiállításról és Afrikában tevékeny jezsuita misszionáriusokról is film készül.

„Nem adhatom fel azt, amiben hiszek” – Beszélgetés László Barna erdélyi filmessel

Film 2021. 11. 29.

László Barna székelykeresztúri származású rendező-operatőrt egy középiskolás projekt állította pályára, de a véletlen törvényszerűségéhez ma már nem fér kétség: a fiatal filmes szenvedélyesen szereti a szakmáját. Úgy véli, első egész estés dokumentumfilmje, az Isteni kéz azért lett sikeres, mert nem a pénz, hanem az a meggyőződése motiválta, hogy a Szászcsávási Zenekar brácsásának drámai történetét meg kell mutatnia a nagyvilágnak. A film, melynek forgatókönyvét az élet írta, közel öt év történéseit tárja elénk.

Búcsúzóban – Woody Allen új filmjéről

Film 2021. 11. 28.

Van Woody Allennek egy humoreszkje, A szendvics feltalálásában megjelent Mr. Big. Címszereplője maga Mr. Big, azaz az Isten, akinek halála ügyében vagány magánnyomozó jár el. A sztori egyszerre paródia, filozófiatörténet, abszurd krimi, és ha még ez sem lenne elég, a szerző rejtett önarcképe. Egyszerre van meg benne mindaz, amit egyszerre csak Woody Allen tud. Hangütésében, érzelmességében és csúfondárosságában ugyanez a zsáner a Rifkin fesztiválja.

Pénteki kultúrrandi Helstáb Martin filmrendezővel

Film 2021. 11. 26.

Sablonoktól mentes és a tömegízlést figyelmen kívül hagyó filmes alkotásai egyre nagyobb figyelmet kapnak, tudatos PR-munkájának köszönhetően Chicagótól Uruvattiig számos hazai és nemzetközi filmfesztiválon jegyzik a nevét. Egyszemélyes projektjei gyakran foglalkoznak a természet és az ember viszonyával, de korábbi, gyakran kíméletlenül nyers víziói helyett egyre inkább építő, értékteremtő irányba szeretne elmozdulni.