fbpx

Csupó Gábor Adolph Zukor-díjat kapott

Film 2022. 10. 03.

A Magyar Hollywood Tanács az Adolph Zukor örökségének megfelelő, kimagasló szakmai tevékenységéért, a filmszakmában elért eredményeiért a magyar film nemzetközi hírnevének erősítéséért Adolph Zukor-díjat adományozott az ötszörös Emmy-díjas filmrendezőnek.

A kolozsvári Hatházi András kapja az idén a Sárga csikó díjat a Filmtettfeszten

Film 2022. 09. 30.

A kolozsvári Hatházi András színművész, rendező és drámaíró kapja az idén a Sárga csikó díjat, amelyet a Filmtett Egyesület adományoz.

„Lenyűgöz Petőfi temperamentuma” – Berettyán Nándor a Most vagy soha! című filmről

Film 2022. 09. 28.

Befejeződött a Most vagy soha!, vagyis a Petőfi-film forgatása, amelyet 2024 tavaszán mutatnak be a mozikban. A főszerepet Berettyán Nándor játssza, akinek amellett, hogy a Nemzeti Színház színésze és a Karinthy Színház művészeti vezetője, írói és rendezői vénája is van. A szabadság, szerelem kérdéskör feszegetésében a kislánya is részt vett.

Televíziós alkotások támogatásáról döntött a filmintézet

Film 2022. 09. 28.

Bolond Istók címmel az ifjú Arany János vándorszínész kalandjairól, Ferenczfy-Kovács Attiláról, legendás filmek díszlet- és látványtervezőjéről és a Nemzetgyűlés utolsó elnökéről is készül televíziós alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, továbbá folytatódik Rófusz Ferenc Piros veréb-rajzfilmsorozata és Janó Manó kalandjai is.

Könyv jelent meg Csupó Gáborról

Film 2022. 09. 28.

Csupó Gábor világhírű animációs filmes kalandokkal és kihívásokkal teli életútjáról szól A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című életrajzi kötet, amelyet kedden mutattak be Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) az alkotó 70. születésnapja alkalmából.

Godard mindörökké – A filmtörténet egyik legfontosabb alkotójáról

Film 2022. 09. 27.

Szeptember 13-án, 91 éves korában elhunyt Jean-Luc Godard, és vele együtt az egyetemes filmtörténet egyik legnagyobb hatású és legfontosabb alakját veszítette el a világ. Godard azonban mégis örökre itt marad nekünk: összenőtt a filmjeivel. És hogy miként újította meg alapjaiban a mozit? Megróbáltuk összegyűjteni.

Élet a halál után – Csoma Sándor: Magasságok és mélységek

Film 2022. 09. 26.

A hegymászókat talán nem érthetjük meg. Ahogy azt sem, mit jelent a hegymászóhalál. Sterczer Hilda filmbeli alakjának keménységét, látszólagos szenvtelenségét ez magyarázza. Pál Emőkét nézve valamiféle misztérium tárul fel számunkra az életről, amelynek elvesztése bekalkulálható kár is lehet, és mégis (vagy éppen ezért?) években mérhető a búcsú hossza.

Elkezdődött Hevér Dániel első mozifilmjének forgatása

Film 2022. 09. 26.

A napokban kezdődött és 25 napon át tart Hevér Dániel Valami madarak című nagyjátékfilmjének forgatása Kizlinger Lilla és Szacsvay László főszereplésével.

Béke – A nemzetek felett

Film 2022. 09. 26.

A hazai mozikban november 10-én debütál a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm, amely az 1920-as trianoni békeszerződést megelőző és az azt formáló eseményeket rekonstruálja archív felvételek felidézésével és történész szakértők megszólaltatásával.